SZTÁRVADÁSZ

Döbbenetes részleteket árult el egy barát Csukás István haláláról

Csukás István 83 évesen hunyt el, rengetegen gyászolják a Kossuth-díjas, valamint Prima Primissima díjas írót, a nemzet művészét. 
  • Szerző: Ripost

Úgy tudni egy jó baráttól, hogy Csukás István kórházban volt, amikor elhunyt, és már másfél hete nem volt eszméleténél. A Mirr-Murr, Süsü, Pom Pom, Sebaj Tóbiás és A nagy ho-ho-horgász atyjának vizesedni kezdett a tüdeje, ezért került kórházba, de hitt benne, hogy felépül, bízott az orvosaiban.

EZEKET OLVASTAD MÁR?

Fotó: MTI: Mohai Balázs

„Most is hallom, ahogy mondta: „Igyekezni kéne ezzel a kórházzal, mert újabb meséket szeretnék írni.” Aztán, amikor pár nappal később megint ott ültem az ágya szélén, már nem tudtam vele beszélni. Miután a veséje felmondta a szolgálatot, elvesztette az eszméletét. Ez az állapot a halála pillanatáig tartott„ – foglalta össze Húros Annamária díszlettervező, akivel Csukás a Keménykalap és krumpliorr színpadi változatát tervezte a Szolnoki Szigligeti Színházba.

Az orvosok elképzelhetőnek tartották, hogy magához tér, de elmondták, hogy az életminősége már nem lehet a régi – írja a Blikk.

„Úgy emlékszem, hozzám azok voltak az utolsó szavai, hogy „ó, hát jövünk majd ki”, de abban egészen biztos vagyok, közben mosolygott, mert mindig mosolygott” – mondta a jóbarát, hangsúlyozva, hogy Csukást a budai szomszédságában élő házaspár is gyakran látogatta.

Barátai és ismerősei mindent megtettek, hogy a három éve gyermektelenül megözvegyült író visszanyerje az életkedvét, ám a színházi bemutatók is hozzájárultak ahhoz, hogy ez sikerült. Felvillanyozta, hogy a köztévé tizenhárom Süsü-folytatást rendelt tőle. Úgy tervezte, végig ott lesz a Süsüke világot lát című bábfilmsorozat hangfelvételeinél, de erre már nem kerülhet sor.

És ezeket olvastad már?