RIPOSTER

Szándékos gyújtogatás: a NASA így végzi ki űrhajóját a világűrben!

Elképesztő kísérletre készül a NASA! A gondosan megtervezett ûrtüzet kamerákkal rögzítik. A NASA tudósai a lángok viselkedésére kíváncsiak a zéró gravitációs térben.
címkék:

A NASA a közeli napokban hordozórakétát lő a világűrbe, hogy élelmet és tudományos eszközöket juttasson el a Nemzetközi Ûrállomáson (ISS) tartózkodó asztronautáknak. Az ellátmány kirakodása után az űrjárművet az űrállomás elmúlt hónapok alatt keletkezett hulladékával rakják tele.

A küldetés izgalmas része csak ezután következik. A NASA a szeméttel és éghető anyagokkal megtömött járművet,

Föld körüli pályára állítja és szánt szándékkal meggyújtja!

A kísérletet 4 órával a lecsatlakozás után fog megtörténni, így az ISS legénységét elviekben nem veszélyeztetheti. A kísérlet célja hogy megvizsgálják, miként zajlik a világűrben az égés folyamata, és hogy viselkedik a láng zéró gravitációs környezetben. Tanulmányozni fogják az oxigén és széndioxid koncentrációját, illetve viselkedését.

Az egész kísérlet 15-20 percig fog tartani. Minden egyes rezdülést szenzorok tucatjaival figyelnek majd, és videofelvétel is készül az űrbéli lángokról. A szükséges adatok begyűjtése után a járművet belevezetik a föld légkörébe, ahol az egész szerkezet hamuvá lesz. Így az nem fogja tovább gyarapítani a kritikus mennyiségű űrszemetet.

(Techworm)

címkék:
Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?