Létrehozva: 2015.12.29.

Szabad a vásár: A petárda még mindig tilos, de minden mást már megvehetsz!

December 28-tól már megvásárolhatóak a szilveszteri pirotechnikai eszközök. Ezeket január elseje, reggel 6 óráig használhatod fel! Viszont a túl veszélyesnek minõsített petárdák birtoklása és felhasználása még mindig tilos!

Szilveszterhez közeledve egyre többen vásárolnak pirotechnikai termékeket, hogy egy jó alapos tűzijátékkal köszöntsék az új évet. De ha vásárlásra adod a fejed, jó ha tudod, hogy magánszemély petárdát továbbra sem birtokolhat, és nem használhat!

Az év utolsó napján mindenki szeretne tűzijátékozni.  De, mint mindennek, ennek is megvannak a maga szabályai. Néhány egyszerű tanács megfogadásával azonban megelőzhetőek lennének a későbbi kisebb-nagyobb balesetek. Ne akard a kórházban kezdeni az évet! Pocsék a kaja odabent!

Ne vegyél zugárustól! Átverhetnek! 

Legfontosabb alapszabály, hogy pirotechnikai termékeket kizárólag szaküzletben vásárolj, és ne az utcai zugárustól, vagy a kínai piacon. Könnyen belefuthatsz távol-keleti csempészáruba, ami nem is biztos, hogy azt az élményt nyújtja majd, amit elvársz tőle. Esetleg jó kis kórházi ágyat is szerezhetsz magadnak, ha korábban robban, mint kellene!

A pirotechnikai terméket több osztályba sorolják. Az 1-es és a 2-es kategóriába azok a termékek tartoznak, melyeket egész évben megvásárolhatsz, mint például a tortagyertya vagy csillagszóró. A 3-as osztályba kategorizált termékek már több hatóanyagot tartalmaznak, így ezek használata közepes kockázattal jár.

1-es pirotechnikai osztályba tartozik például a Tűzvirágnak nevezett tűzijáték. Az ilyen besorolású tűzijátékot csak év végén (dec. 28 és 31-e között) veheti meg engedély nélkül nagykorú személy, és a fel nem használt, vagy hibás termékeket a fogyasztónak kötelessége január 5-ig visszavinni a forgalmazóhoz.



A tűzijáték ideje is korlátozva van!

Az utcákon, vagy szabadidő eltöltésére szolgáló területeken csak december 31-én 18 óra és a következő naptári év január 1-jén 6 óra között használhatod a 3-as kategóriájú pirotechnikai termékeket.

Ha a Fogyasztóvédelem tanácsait betartod, nem lesz gond:

1. Tűzijáték terméket kizárólag engedéllyel rendelkező forgalmazótól, magyar használati utasítással ellátva vásárolj! Ne vásárolj lejárt felhasználhatósági idejű terméket!

2. Úgy tárold azokat, hogy a gyermekek ne férhessenek hozzá!

3. Olvasd el a használati útmutatót, és mindig tartsd be az abban foglaltakat!

4. Ne szereld szét, vagy alakítsd át a terméket! Szakemberek találták ki olyannak, amilyen! Ha megbuherálod, vagy nem lesz hatékony, vagy túlságosan is az lesz! Ebből csak baj lehet!

5. A termékek jelentős része csak szabadtéri felhasználású, ezért házon belül meg se próbáld kilőni azokat, bármennyire is késztetést érzel erre! Egyrészt megsüketülhetsz, másrészt kigyulladhat a lakás!

6. Kézben tartva ne hozd működésbe a tűzijátékot, és ne hajolj fölé! Jobban jársz!

7. Győződj meg arról, hogy függőleges irányban semmilyen akadály nincs a rakéta útjában, és oldalirányban is tartsd be a gyártó által meghatározott, a használati útmutatóban szereplő biztonsági távolságokat! Nem véletlenül találták ki! Gondolj arra, mi van, ha eldől!

8. A tűzijáték-rakéta vezetőpálcáját soha ne szúrd be a földbe, hanem stabilan álló csőből indítsd, amely lehet egy üres pezsgősüveg is! A kisebb telepet támaszd meg oldalról téglával, esetleg egy másik teleppel. Vetőcsöves (golyós) bomba betöltésekor figyelj rá, hogy mindig a gömbrész legyen fölfelé.

9. A környezeti tűz oltásához legyen a közelben tűzoltó készülék - de minimum egy vödör víz -, hiszen az ördög sosem alszik! Kerüld a tűzveszélyes helyeket!

10. A sérült, hibás vagy lejárt szavatosságú terméket vidd vissza a forgalmazóhoz, mert könnyen baleset lehet a vége!

11. Bármit is hallottál, a petárda birtoklása és felhasználása még mindig tiltott! Büntetik!

Ez is érdekelhet

origo.hu

Kiderült, ekkor lép be Franciaország a háborúba

origo.hu

Berki Mazsi először jelent meg nyilvánosan a barátjával

borsonline.hu

Itt az újabb sokk: Katalin hercegné után újabb közönségkedvenc híresség jelentette be, hogy rákkal küzd

hirtv.hu

Megtalálta az ukrán szálat az orosz Nyomozó Bizottság a krasznogorszki terrortámadással kapcsolatban

ripost.hu

Mérleg telihold: ez a 3 csillagjegy most tiszta lappal indulhat

vg.hu

Vendégmunkások: miért jöttek Magyarországra? Megkérdeztük őket!

origo.hu

Megyeri Csilla reagált a szakításáról szóló pletykákra

travelo.hu

Interjú a magyar bringással, aki áttekert Dél-Amerikán és gyönyörő videót is készített róla

ripost.hu

Minden kérdésre választ adott a palota: így van jelenleg a rákkezelés alatt álló Katalin

vg.hu

Hörmann: Egy családias nagyvállalat alapja a bizalom-podcast ( hirdetés)

ripost.hu

Örömhírt jelentett be Tóth Vera, Tóth Gabi elsők közt gratulált

ripost.hu

Sok probléma után váratlanul különválik a TV2 házaspárja

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-