Létrehozva: 2018.08.18.

Sosem látott finálét kap az augusztus 20-ai tűzijáték

Tömeg a hidakon, a partokon, még a dunai hajókat is elfoglalják majd az augusztus 20-i tûzijátékra kíváncsi tömegek. Idén is mindenkinek jut majd hely a szemlélõdésre, a szervezõk pedig egy extra meglepetéssel is készülnek a látványshow végén!

Látványos és különleges lesz idén az augusztus 20-i tűzijáték, melyen
főként az arany és a nemzeti zászló színei uralkodnak majd az égbolton. Szerda óta pirotechnikusok hada dolgozik azon, hogy a harminc perces tűzijáték tökéletes élmény legyen a nézőknek. A szakemberek 50 kilométer elektromos vezetéket fektetnek le és kötnek be, 5 900 pirotechnikai elemet, 3 500 nagy kaliberű tűzijáték bombát és mozsárt, valamint 2 200 római gyertyát helyeznek el.

Ezeket életre keltve mintegy 21 ezer látványeffektus érvényesül majd hétfő este Budapesten, a Duna felett.

A 2018-as tűzijátékot különleges zenei aláfestés kíséri. Kifejezetten az
ünnepi rendezvényre készült az István király dicsérete című mű, melynek zeneszerzője Szarka Tamás, Kossuth-díjas énekes, a Ghymes együttes alapító tagja, a produkcióban pedig Miklósa Erika Kossuth- és Liszt Ferenc-díjas operaénekesnő szólózik majd. Az ősbemutatóra augusztus 20-án reggel 9 órakor kerül majd sor a Kossuth téren, ahol a Magyar Rádió Szimfonikus Zenekara és a Honvéd férfikar kíséretében csendül fel az alkotás.

A magyar népdalon alapuló mű modern operává teljesedik ki, fő üzenete pedig, ahogy a dalban is elhangzik: Csodaország Magyarország.

A Parlament előtt, a Lánchíd és a Margit híd között zajlik majd a
tűzijáték, a Dunáról fogják fellőni a rakétákat. Számos lezárás lesz a
városban, autó helyett érdemes a tömegközlekedést választani.

Lezárják az autósok elől a pesti és a budai alsó és a felső rakpartot is a két híd között, ezekről a szakaszokról lehet majd a legjobban élvezni a látványt. A Margit híd is kiváló helyszín, tavaly többen is a Margitszigeti villamosmegállót választották

– tudta meg a %RIPOST% az ünnepséget szervező Hungarofest kommunikációs munkatársától.

„A látványshow végén egy extra meglepetéssel készülünk majd, de erről sajnos többet nem árulhatok el. Azt viszont megsúghatom, hogy a különleges finálé a budai oldalról, illetve a Margit híd budai részéhez
közelebbi szakaszáról érvényesül a legjobban”

– mondta a %RIPOST%-nak a cég sajtósa, aki azt tanácsolja a kilátogatóknak, hogy a 21 órai kezdés előtt egy órával foglalják el a helyüket. Ez a fogyatékkal élők számára is ajánlott, akiknek idén egy külön helyszínt biztosítanak a tűzijáték megcsodálásához az Olimpia park alatti rakpartszakaszon, illetve, szükség esetén a parkban is. A nézőknek érdemes enni- és innivalóval is készülni, s jó tudni, hogy hétfőn, a nemzeti ünnep miatt szinte minden üzlet zárva tart.

Azoknak, akik nem tudnak kilátogatni a helyszínre, a Duna TV 21 órától élőben közvetíti a tűzijátékot.

Igazi nyárias időre lehet számítani, ideális körülmények között lehet
majd tűzijátékot nézni a jelenlegi előrejelzések szerint. Szombaton és
vasárnap is sokat süt majd a nap, s szerencsére hétfőre is jó időnk
lesz,
biztosan nem fogunk fázni még az esti tűzijáték ideje alatt sem.

„Gyenge zápor, esetleg zivatar csak elvétve alakulhat ki egy-egy helyen – a friss számítások szerint az északi tájakon –, melyek csak kis időre zavarhatják meg a szabadtéri programokat. A hajnali órákban 16-20 fok körül alakul a hőmérséklet, délután pedig 29-33 fok közötti maximumokra van kilátás augusztus 20-án”

– közölte a %RIPOST%-tal az Időkép.

A jelenlegi számítások szerint az esti tűzijáték idején csapadéknak elhanyagolható az esélye Budapesten, és az ország más településein is, sőt, a szél sem lesz jelentős.

Az augusztus 20-ai rendezvények lebonyolításáért a katasztrófavédelem, a rendőrség, a honvédség, a Terrorelhárítási Központ, a Köztársasági Elnöki Hivatal, a mentőszolgálat, az Országos Meteorológiai Szolgálat és a Budapesti Közlekedési Központ képviselői alkotta operatív törzs felel. Az operatív törzs alelnöke, Kovács Zoltán elmondta, több ezer ember gondoskodik az államalapítás ünnepi programjain részt vevők biztonságáról.

A Katasztrófavédelem megnövelt készenléttel biztosítja a Dunát és környékét, míg mentők 36 egységgel lesz jelen, s a Duna mindkét partjára ambulanciát telepítenek. Győrfi Pál szóvivő a fokozott balesetveszély miatt mindenkit óva intett attól, hogy magas helyre, háztetőre másszon fel megcsodálni a tűzijátékot.

A helyszínre látogatóktól pedig azt kérte, fokozottan vigyázzanak a gyerekekre, különösen a tűzijáték után, amikor oszlik a tömeg.
Az Országos Meteorológiai Szolgálat az esti tűzijáték idejére a fővárosi Duna-parton ideiglenes automata állomást alakít ki, amely tízpercenként szolgáltat időjárási adatokat az operatív törzs és a szervezők számára is.

Ha bármi történne a tűzijáték alatt, azonnal le lehet állítani a látványosságot

– tette Kovács Zoltán, a nemzeti ünnepet előkészítő
operatív törzs vezetője.

Ez a csapatmunka a záloga annak, hogy ne ismétlődhessen meg a 2006. augusztus 21-ei tragédia, melynek során a hatalmas vihar és az utána kitört pánik miatt öt ember életét vesztette és mintegy ötszázan megsérültek.

Ez is érdekelhet

origo.hu

Ukrajna halálos fegyvert vetett be, kitörhet a világháború

origo.hu

Bejelentést tettek a NATO határán lévő gyilkos atomfegyverekről

borsonline.hu

Ábel Anita: „Roberto azért szeret, amilyen ember vagyok”

mandiner.hu

Váratlan üzenet Németországból: „Hálásak lehetünk Magyarországnak!"

metropol.hu

"Azt gondoltam, 19 évesen majd jól becsajozom" - házasságáról vallott az olimpiai bajnok magyar pólós

magyarnemzet.hu

Hosszú idő után először ültek tárgyalóasztalhoz az oroszok és ukránok

origo.hu

Putyin rettegett szövetségese megdöbbentő üzenetet küldött

mindmegette.hu

Bezárja az összes önkiszolgáló kasszáját, visszahozza a hagyományos pénztárakat ez a bolt

ripost.hu

Akik nem ismernek félelmet: ez a 3 csillagjegy a legbátrabb mind közül

ripost.hu

Áll a bál az X-Faktor körül, még saját mentora is a műsort szapulta

ripost.hu

Megdöbbentő bejelentést tett a NASA: életet találtak a Marson

ripost.hu

Nincs visszaút, 4 csillagjegy életet forgatja fel gyökeresen a telihold!

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-