RIPOSTER

Sorsdöntő fordulat jöhet a halálkamion ügyében, ez várható ma

Az embercsempészek miatt négy évvel ezelőtt 71 ember halt kínhalált egy levegőtlen kamionba zsúfolva. Csütörtökön másodfokon folytatódik az ügy tárgyalása.
  • Szerző: Ripost

Csütörtökön kezdődik másodfokon a 71 halálos áldozattal járó 2015-ös embercsempészési ügy 14 vádlottjának pere a Szegedi Ítélőtáblán, a bíróság előreláthatólag június 20-án hirdet határozatot.

Az első fokon eljáró Kecskeméti Törvényszék négy vádlottat különös kegyetlenséggel, több ember, részben 14. életévét be nem töltött személy ellen bűnsegédként elkövetett emberölésben és más bűncselekményekben mondott ki bűnösnek, ezért őket 25 év fegyházra ítélte, nem bocsáthatók feltételes szabadságra. Tíz vádlottat embercsempészésért marasztalt el a bíróság.

Három szökésben lévő vádlott esetében a bíróság távollétükben döntött, de egy bolgár férfit európai elfogatóparancs alapján februárban Franciaországban őrizetbe vettek, átadása óta letartóztatásban várja a másodfokú eljárást.

A bűnszervezet 2015. júniusától naponta szállított embertelen körülmények között migránsokat, zárt, sötét és levegőtlen teherautókba zsúfolva Ausztriába és Németországba.

A bűnszervezet tagjai augusztus 25-én hajnalban 59 férfit, nyolc nőt és négy gyereket zártak be egy belülről nem nyitható, sötét, szellőzés nélküli hűtőkamionba Mórahalomnál. A kamion Ausztriába indult, a negyedrendű vádlott vezetett.

A bezárt emberek röviddel az indulás után kiabálással és dörömböléssel jelezték, hogy nem kapnak levegőt, ezt a sofőr és egyik társa is hallotta. A bűnszervezet vezetője viszont azt mondta, ne foglalkozzanak ezzel, hanem minél hamarabb jussanak el Nyugat-Európába. Így a raktérbe zsúfolt 71 ember az indulástól számított három órán belül – még magyar területen – gyötrelmes körülmények között megfulladt.

A vádlottak – miután átlépték az osztrák határt – a hűtőkamiont az A4-es autópálya leálló sávjában Parndorf közelében hagyták, majd autóval visszatértek Magyarországra.

Az ítélet ellen valamennyi vádlott és védő felmentésért vagy enyhítésért fellebbezett. A Szegedi Fellebbviteli Főügyészség a végrehajtandó szabadságvesztésre ítélt 14 vádlott közül 13 büntetésének súlyosítását indítványozta. Az emberölés miatt is 25-25 év szabadságvesztésre ítélt négy vádlottra életfogytiglant kért, csak a másodrendű vádlott bocsátható feltételes szabadságra. A bűnszervezetben közreműködő többi vádlott esetében pedig hosszabb, határozott tartamú szabadságvesztést kértek – írja az MTI.

Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?