RIPOSTER

Sokkoló reklámmal támad a MÁV

A vasúti társaság a lehető legtöbb emberhez szeretne eljutni figyelemfelhívásával. Megdöbbentő számokkal támasztják alá a reklám mondanivalóját.
  • Szerző: Ripost

Két őszi kampánnyal is sokkol a MÁV, az egyik reklám a gyalogosan közlekedőknek, a másik az autósoknak szól. „Figyelmetlensége miatt évente 70 ember hal meg a kijelölt és illegális vasúti átjárókban Magyarországon.

 

Attól, hogy laza vagy és jó fej, még vigyázhatsz magadra, mert nagyon gáz, ha a buli a sínek között ér véget”

 

– mondják a kisfilmben a Hősök zenekar sztárjai.  

A másik film talán még nagyobbat üt: „Magyarországon évente átlagosan húszan dobják el saját vagy szeretteik életét vasúti kereszteződésekben, mert a sietség vagy a mobiljuk használata fontosabb nekik, mint egy rendes körbenézés. Te ne tartozz közéjük!”

A MÁV sajtósa szerint talán nem is a statisztikában szereplő adatok a legborzasztóbbak, hanem hogy

a balesetek háromnegyede biztosított vasúti átjáróban történik, minden esetben tilos jelzés ellenére.

Lőcsei Virág szerint, ha az emberek betartanák az egyértelmű KRESZ-szabályokat, egyetlen tragédiának sem kellene bekövetkeznie.

„Egyre gyakoribb, hogy az autós a vonat oldalának megy neki, ami azt mutatja, hogy nem figyelnek az emberek” – mondja a szóvivő, aki szerint a tilosban átmenők haláleseteinél nehéz pontossá tenni a statisztikát. „Vagy baleset, vagy öngyilkosság lehet, de utóbbi esetében szigorított szabály, hogy csak akkor minősítik öngyilkosságnak, ha az illető búcsúlevelet hagy. A legtöbb baleset a gyalogosoknál azért következik be, mert az illető nem megy el a kijelölt vasúti átkelőhöz, vagy üzemi területen megy át, vagy az elsodrási területen belül tartózkodik” – számol be a szóvivő a képtelen adatokról.

Sokszor a fülhallgató a hibás. Idén márciusban egy 15 éves, magyar bajnok asztaliteniszezőt ütötte el a vonat. A sportoló éppen edzésre tartott, fülhallgatóval a fülében, a töltésen keresztül, nem a kijelölt átkelőhelyen próbált átkelni. Nem hallotta a közeledő vonatot, ami halálra gázolta.

Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?