RIPOSTER

Romániából tör be hazánkba a szibériai hideg

A kellemes, langymeleg ősz után ez az első olyan hétvége, amikor már egyre nagyobb területen fagyos a hajnal, és nappal a 10 fokot sem érjük el. Vasárnap estétől érkezhetnek az első hópelyhek.
címkék:
  • Szerző: RIPOST

Éles váltással érkezik a tél: míg a hét elején 23 fok volt Sellyén, legkésőbb vasárnapra eléri az országot a szibériai fagy. A szomszédban már havazik, Hargita megyében, Borszék környékén, illetve Csíkszépvíz és Gyimesfelsőlok között is fehér lett a táj, de a Gyilkostó üdülőhelyen is sűrűn esik a .

Az Időkép előrejelzése szerint nálunk vasárnap lesz az eddigiekhez képest hideg, hajnalban már országszerte -1, -6 fokig csökken a hőmérséklet, napközben pedig csak 5 és 9 fok között alakulnak a maximumok.

A hét utolsó napjára mérséklődik a szél, és ekkor már több felhő lesz felettünk. Csapadék a jelenlegi számítások szerint vasárnap estétől érkezhet, ami a magasabb pontokon hó, illetve helyenként havas eső lehet

– közölte az Időkép.

Alina Serban meteorológus szerint a hét végére a romániai hegyekben igazi tél lesz, havazással és hóviharokkal, a hóréteg vastagsága elérheti a 10-15 centimétert is.

A szibériai száraz, hideg levegő mindig nagyban meghatározza, hogy milyen lesz a tél Európában”

– mondta a szakember, aki szerint a szibériaihoz hasonló -40 fokos dermesztő fagyokra és vastag hótakaróra nem kell készülni a Kárpát-medencében, így Magyarországon sem.

Az ország valószínűleg legismertebb időjósa, Dávid Mihály előrejelzése is a hétvégi időjárást igazolja. A Dávid-naptár megalkotója szerint a tél leghidegebb napjaira január első két hetében és február 10-e körül kell számítani.

A Mindmegette karácsonyi ajánlata
Tiramisu-variációk karácsonyra
címkék:
Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?