RIPOSTER

"Rettenetesek a körülmények" - megszólalt az elsőként lemerülő dunai búvár

A Hableány nevû sétahajó tragédiája után elsőként Kovács Gábor merült a víz alá, elmondta, hogy mik nehezítik a munkát.
  • Szerző: Ripost

"Rettenetesek a körülmények a víz alatt, ipari búvárok és katasztrófavédelmi búvárok merülnek csak ilyen körülmények között" – erről beszélt az M1 aktuális csatorna riporterének Kovács Gábor, a Havária Katasztrófaelhárító Közhasznú Egyesület búvárja, aki elsőként merült csütörtökön a Dunában elsüllyedt Hableányhoz.

Mint fogalmazott, gyakorlatilag egy ország azon gondolkozik, hogy megy le egy búvár ilyenkor.

"Szembesültünk azzal, hogy lehetetlen ilyenkor dolgozni. Leengedtük a létrát, pozícióba helyeztük. Van egy kisegítő személyzet, egy merülésvezető, mentőbúvárok, egy hajóscsoport. Lementünk, körbenéztem, gyakorlatilag nulla látás távolság van" – magyarázta.

Most azon dolgoznak, hogy leárnyékolják a hajó előtti szakaszt, hogy a búvár be tudjon jutni a hajótestbe. Arra a kérdésre, milyen együtt dolgozni az Ausztriából és Dél-Koreából érkezett búvárokkal, Kovács Gábor úgy felelt:

"Az osztrák kollégák azt mondták, ebbe a vízbe nagyon nem mennek be. Nézték a felszerelésünket, értenek hozzá, de ez a körülmény nekik picit terhelő. A koreaiak itt voltak, ők nem ismerik ezt a nehéz búvárfelszereléses rendszert. Van egy másik rendszerünk, a fél nehéz búvárfelszerelés, abban talán megpróbálják, megmérettetik magukat. Minden búvár arra törekszik, hogy segítse egymást és hogy megkezdjük a mentést."

Közölte, a merülés előtt van egy eligazítás, amin kapnak egy tervet, megnézik a metszetrajzokat, vizualizálják az egészet, és ha már lent vannak – ha van látótávolság, ha nincs –, nem akadályozza őket, ha nem látnak.

Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?