RIPOSTER

Puklitól rettegnek a kollégái! - vallotta be a Telekiből távozó tanár

A Teleki Blanka Gimnáziumban Pukli István miatt felmondott tanár az osztályában tanulóknak azt tanácsolta, ha az igazgató üvöltözne velük, hívják a 112-es segélyhívót!
  • Szerző: Ripost

Szerdán robbant a botrány: felmondott a Teleki Blanka Gimnázium angoltanára, miután nehezményezte Pukli István március 15-ei felszólalását és agresszív stílusát. 80 szülő nyomban aláírásgyűjtésbe kezdett, hogy Bereczky Csongort újra alkalmazzák az iskolában!

A hírek szerint Bereczky  és a Teleki igazgatója, Pukli István között egy március 21-ei testületi ülésen alakult ki  először nagyon komoly nézeteltérés.

Az angoltanár  a %%-nak adott interjújából az is kiderül, hogy a Telekiben a hangulat már februárban rettenetesen feszült volt!

Leginkább annak köszönhetően, hogy a tantestületet szinte semmiről sem tájékoztatták, miközben Pukli folyton az ő nevükben beszélt, nyilatkozott, politizált, mintha mindenki úgy látta volna a dolgokat, mint ő!

"Öt hete nem tájékoztatta a tantestületet. Megválasztatta magát, hogy ő legyen, aki a Civil Közoktatási Platformba bejut, de onnan kezdve mindenről mi is csak a sajtóból értesültünk. Velünk semmit nem egyeztetett, ennek ellenére minden felszólalásában elhangzott a Teleki Blanka Gimnázium neve. Amikor felálltam azon a testületi ülésen, azt mondtam, hogy beszéljen talán inkább a Civil Közoktatási Platform nevében, hiszen ott szóvivő és nagyon fontos személyiség.

Azt is kérdeztem tőle, hogy ki védi majd meg a tanárokat és gyerekeket, ha ő folyton ilyen horderejű, már szinte kormánybuktatás jellegű kijelentéseket tesz?"

Kiderült, hogy a márciusi összetűzés nem az első alkalom volt, hogy Bereczky nem állt ki Pukli mellett.

"Január közepén volt egy szavazás egy vagy két nappal azután, hogy Pilz Olivér megírta nyílt levelét. Mindenki megszavazta, kivéve engem. Ugyanúgy, ahogy ezen az ominózus értekezleten

akkor is fel mertem állni, és megmondtam, hogy így miért nem támogatom: Mert nem voltak konkrétumok benne! Azt mondtam, ha lesznek, én is mellé állok.

Akkor István és pár tanár végre leírta a gondolatokat és abból lett a 16 pont, ami szintén kemény hangvételű, de akart, megfogalmazott végre valamit, és azzal már egyetértettem" - mondja Bereczky, aki másnap már Pukli "harcostársaként" jelent meg a honi média egy részében.

"Mikor másnap az első tévéstáb megjelent, engem az óráról hívtak ki telefonon és az első interjúkat még közösen adtuk. Én akkor is elmondtam, hogy nem érzem magam kényelmesen ebben a helyzetben, több rálátás és több felkészülés kell ezekhez a követelésekhez, nem csak jelszavak..."

"Nekem az nem tetszett, és ezt is elmondtam, hogy ez most már tisztán átment pártpolitikába!"

- mondja, majd hozzáteszi: biztos, hogy állnak valakik Pukli mögött, de nem tudja kik.

"Én végig a szakmai kérdések mellett álltam, ezért is fordítottam most hátat az egésznek. Arra a kérdésre, hogy talán már előbb lépnie kellett volna azt válaszolja, hogy februárban már írt egy levelet, amire Pukli István magyarázatot kért. Bereczky akkor két vele egyetértő kollégájával ment be az igazgatói irodába, egyikük önvédelmi mester.

"Elmagyaráztam, hogy ha ő átmegy a "mondjon le a kormány" jellegű dologba, akkor gyakorlatilag lever, padlóra küld mindent! Ahonnan nincs visszaút! 

Ezen a ponton az önvédelemmel foglalkozó kollégám levert a földre, mutatván, hogy mi is történik.  Pukli azt mondta, ez naivitás, és nem tudja mit akarok ezzel mondani. Ez még februárban volt."

Ekkortájt elkezdtek körülötte feltűnni idegen arcok is...

"Miskolcon történt először hogy

a színpadon olyanok is szerepeltek, akik biztos, hogy valamilyen ingyen lehetőséget kaptak, hogy kicsit kampányoljanak. És ez már az elején sokaknak nem tetszett!"

Bereczky szerint igazak a hírek a Telekiben dúló diktatórikus rendről és megfélemlítésről. Pukli István amióta igazgató, 19 embert rúgott már ki, nagyon félnek tőle.

"Én három éve vagyok itt. Szerettem benne, hogy gyakorlatias, röviden beszél, sok minden módszert kipróbál, nagy szaktudással rendelkezik, jó tanár. Nagyon jó munkakapcsolatom volt vele, január végéig ő volt a legjobb igazgatóm.

Utána hirtelen megváltozott a személyisége is, a sztárság is szemmel láthatóan előjött rajta.

Bereczky Csongort miután úgy döntött, hogy ennyi elég, ehhez már nem adja a nevét, elmegy a gimnáziumból, felmond, szülők, és diákok tucatjai keresték meg. Információink szerint már nyolcvanan írták alá az őt támogató, visszakövetelő petíciót!

"Kaptam egy üzenetet:

Azt azért tudd Csongor, hogy te vagy a fő, ha nem az egyetlen ok, amiért a gyerek még az iskolában van, és te vagy a legnagyobb vonzereje az iskolának.

Tavaly kezdtem el tanítani az osztályomat, aminek az egyharmada azóta letette a középfokú nyelvvizsgát" - mesél eredményeiről, majd jókedvűen hozzáteszi, őt nem érdekli a politika!

"Kertészkedni szeretnék, és tanítani azokat a gyerekeket, akiket eddig is tanítottam. De amíg Pukli István az igazgató úr, addig erre nem lesz mód, azt is tudom. De ha ez változik, szívesen visszamegyek.

De játsszunk az ő stílusában! Ha tőlem bocsánatot kér azután, hogy hiteltelennek nevezett, akkor visszamegyek.

Bennem van ennyi humorérzék!"  - céloz arra, hogy az igazgatóval való konfliktusának fő oka, hogy Pukli arra ultimátumszerűen arra kérte a kormányt, hogy mindenekelőtt kérjenek tőle bocsánatot.

A tanár úr szerint leginkább a gyerekek isszák meg a levét ennek az egésznek. Akik ráadásul meg vannak félemlítve.

"Nem kicsit, nagyon. Simán leüvöltik őket, ha nem tetszik valami..."

Ha nem a politikai elvárásoknak megfelelően nyilvánulnak meg...

"Nagyon remélem, hogy Pukli most nem kezd el üvöltözni a gyerekekkel az osztályomban, de mondtam nekik, hogy hívják a 112-t, ha mégis veszélyezteti őket"

- fejti ki szomorúan és egyáltalán nem tréfálkozik. 

"Három hét múlva érettségi van, azt ne mondja valaki, hogy ez  ez az egész tényleg a diákokat segíti! Ez nem a diákokról szól" - teszi hozzá rezignáltan.

" Biztos elmondanak engem most majd mindennek, leszek szenttől kezdve utolsó áruló.  De én tényleg tanítani és nem politizálni szeretnék!

Ha úgy alakul a helyzet, hogy vissza tudok menni, akkor visszamegyek, ha nem, akkor sürgősen állást kell találnom. A szülők azt szeretnék, hogy visszamenjek, és amit tudnak, megtesznek értem" - mondja.

Arra a kérdésre, hogy a kormány által összehívott kerekasztalhoz leülne-e, lelkesen azt válaszolja, hogy nagyon szeretné!

"Ha engem meghívnának oda, és megfelel a személyiségem, hogy részt vegyek a tárgyalásokon, én elmondanám a konkrét elképzeléseimet."

 

És ezeket olvastad már?