RIPOSTER

Pokoli ereje lesz a holnap estének, ilyen nem lesz többet idén

Vasárnap lesz ugyanis 2017 első és utolsó Szuperholdja, érdemes az égre tekinteni este!
címkék:
  • Szerző: RIPOST

Szuperholdnak nevezi a köznyelv, amikor a telihold fázisa az ellipszis alakú holdpálya Földhöz legközelebbi pontján következik be, ilyenkor lesz a Hold Földről látható látszólagos mérete a legnagyobb. A kifejezést Richard Nolle asztrológus találta ki 1979-ben, de a csillagászok nem használják, mert nincs csillagászati jelentősége a holdtölte és a földközelség egybeesésének.

A jelenség létrejöttéhez két feltételnek egyszerre kell teljesülnie: legyen telihold, és a Hold a keringési pályáján éppen a legközelebb legyen a Földhöz. Idén most vasárnap lesz az egyetlen látható Szuperhold!

A 24.hu szerint egyes Szuperholdak erősebbek a többinél. A tavaly novemberi például a legközelebbi Szuperhold volt 1948 óta és csak 2034-ben fog megismétlődni. Ugyanakkor a kutatók szerint a Hold éves szinten néhány centimétert távolodik a Földtől. Ezért az űrkutatók úgy becsülik, hogy évmilliárdok múlva már 47 nap alatt kerüli meg a bolygót a Hold a mostani 27.3 helyett.

December 3-án 16 óra körül kel majd a Hold és hétfő reggel nyugszik majd le. Érdemes ezekhez közeli időpontot választani a jelenség megfigyelésére.

címkék:
És ezeket olvastad már?