RIPOSTER

Óvintézkedések kellenek, a kanyaró két helyen is felbukkant hazánkban

Világszerte egyre több helyen üti fel a fejét a kanyaró, ennek pedig részben az oltásellenesség terjedése az oka. Már hazánkban is regisztráltak beteget, ezért sokan kaptak most védőoltást.
  • Szerző: Ripost

Egy Vas megyei településen házhoz mennek oltani azokat az embereket, akik a helyi háziorvosi rendelőben együtt várakoztak egy kanyarós beteggel.

Múlt héten pedig - ahogy a is beszámolt róla -, a szombathelyi Markusovszky Kórház infektológiai osztályán látogatási tilalmat rendeltek el, miután egy Kazahsztánban dolgozó férfiról kiderült, kanyaróval fertőzött. A kórház orvos igazgatója, Káldy Zoltán a Blikknek elmondta: két esetet regisztráltak, a kazahsztáni beteget, egy betegszállítót, és összesen 55 dolgozót oltottak be.

A másik Vas megyei településen, ahol a háziorvosi rendelőben szintén megjelent egy fertőzött, már vakcinázták azokat, akik a váróteremben érintkeztek vele.

A lapnak a helyiek elmesélték, hogy meglepődtek, majd megijedtek, amikor otthonukban keresték fel őket a védőoltással, de az orvosok biztosították őket arról is, hogy nem eshet komolyabb bajuk. Ha azonban lázasak vagy kiütésesek lesznek, azonnal forduljanak doktorhoz. A Vas Megyei Kormányhivatal népegészségügyi főosztálya arról tájékoztatta a lapot, hogy 63 embernek adtak védőoltást.

Dr. Póta György, a Házi Gyermekorvosok Országos Egyesületének elnöke szerint a kanyaró lappangási ideje 10-11 nap, ezért kezdetben nehéz felismerni a betegséget, könnyen összekeverhető a légúti fertőzésekkel. Általában a kiütések segítenek a diagnózisban. A betegség ellen egyébként gyermekkorban kapjuk meg a kötelező védőoltást Magyarországon.

A Mindmegette karácsonyi ajánlata
Így lesz olyan a töltött káposzta, mint a nagyié
Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?