RIPOSTER

Orosz repülő-tragédia: bármit fel lehet csempészni a gépekre az egyiptomi reptéren

Az egyiptomi biztonsági tisztviselők szerint gyakran nem mûködik a csomagokat átvilágító berendezés a sarm-es-sejki reptéren, a rosszul fizetett rendőrök pedig egy kis kenőpénzért még az olyan bőröndöket is felengedték a gépekre, amik tele voltak kábítószerrel és fegyverekkel.
  • Szerző: Doris

Régóta hiányos a biztonsági ellenőrzés a sarm-es-sejki reptéren, legalábbis hét, neve elhallgatását kérő egyiptomi biztonsági tisztviselő szerint, akik szombat este vallottak az AP hírügynökségnek.

A szakemberek elmondták, hogy az egyiptomi reptéren gyakran egyáltalán nem működik az a fontos berendezés, mellyel a gépre felengedett csomagokat világítják át. Ez pedig azt jelenti, hogy szinte bármit fel lehet csempészni a repülők fedélzetére.

A helyzetet csak súlyosbítja, hogy a rosszul fizetett rendőrök egy kis kenőpénzért szívesen eltekintenek a poggyász átvizsgálásától, így az is számtalanszor előfordult már, hogy droggal és fegyverekkel telepakolt bőrönd is felkerülhetett a fedélzetre.

"Meg nem tudnám mondani, hányszor találkoztam olyan poggyásszal, ami tele volt kábítószerrel vagy fegyverrel, és a tulajdonosuk 10 eurót, vagy hasonló összeget fizetett azért, hogy a bőrönd ne akadjon fent az ellenőrzésen."

- vallotta az AP-nek az egyik alkalmazott, aki a poggyászokat kezeli.

Sőt, nem egyszer még az is megesett, hogy a gépet kezelő kihúzta a berendezés csatlakozóját a konnektorból, pusztán energiatakarékosság céljából, ismerőseik csomagját pedig azért nem ellenőrizték, mert szerintük az udvariatlanság.

Ahogy arról a %% is beszámolt, az október 31-én lezuhant orosz gép tragédiáját egy fedélzetre csempészett bomba okozhatta, amit az egyik utas vagy alkalmazott vihetett fel a gépre.

Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?