RIPOSTER

Önpusztító akcióval kínozta magát az eltűnt 11 éves kislány

Már minden előzményt törölt az internetes oldalairól az az egri kislány, aki még hétfőn tûnt el az új barátjával. A korábbi fotói szerint pengével karcolta meg több helyen a karját. A pszichológus szakértő szerint a fiatalok a belső fájdalmukat alakítják át külsővé az ilyesfajta önpusztítással.

A %% is részletesen beszámolt annak 11 éves kislánynak az eltűnéséről, aki még húsvéthétfőn szökött el otthonról. Később kiderült, hogy Boglárka egy 17 éves barátjával utazott el az Egertől 30 kilométerre lévő Felsőtárkányba, ahol egy panzióban szálltak meg éjszakára. Csak másnap derült ki, hogy a kislányt körözi a rendőrség, a fogadó tulaja értesítette a hatóságokat.

Boglárka édesanya szerint a tinik egész éjszaka a halálról beszélgettek, állítólag a fiú öngyilkos akart lenni. Ezt támaszthatja alá az is, hogy a rendőrök tucatnyi gyógyszert találtak a szobában, ahol egy ágyban aludtak. Miután Boglárka hazaért, minden képet és posztot törölt az internetes fiókjairól, kedd délután már üresen jelent meg az Instagram-profilja is, ahol a 17 éves fiúval beszélgettek. A %% viszont hozzájutott az előzményekhez, melyekből kiderült:

a kislány korábban egy pengével vagdosta a kezét, amiről egy képet is megosztott az oldalon.

Nem tudják feldolgozni a lelki fájdalmakat

A szakértők szerint az önvagdosás, az önpusztítás egy olyan út, amit néhány ember kapcsolati problémák enyhítésére alkalmaz.

Kiutat nem látnak, ezért a belső fájdalmat úgy vezetik le, hogy külsővé alakítják át. Ez egyfajta megkönnyebbülést vált ki bennük és visszahozza őket a pillanatba

- mondta a %% kérdésére Brusznyai Grácia, pszichológus, aki szerint a tinik csak akkor "növik ki" ezt az önpusztító szokást, amikor már átjutnak a kamaszkori krízisen és kezd kialakulni a személyiségük.

Mit tehet a szülő?

A pszichológus szerint nem feltétlenül veszi észre a család, ha vagdossa, karcolja magát egy tinédzser, akiknek ugyanis tényleg gondjaik vannak, csendben csinálják, nem hencegnek vele. De ha mégis fény derül erre a veszélyes játékra, mindenképp segítséget javasol.

Beszélgetni kell a gyerekkel, semmiképp sem szabad ordítozni vele. Ilyenkor a tiniknek figyelemre van szükségük és együttes erővel kell segíteni nekik, hogy a probléma gyökerét megtalálják és megoldják

- tanácsolja a szülőknek a szakember, aki már több hasonló esettel találkozott és sikerrel térítette jó útra a fiatalokat.

És ezeket olvastad már?