RIPOSTER

Olaszliszkai lincselés: fenyegető leveleket írt a most szabadult tettes

A fiatal férfi kedvezménnyel jöhetett ki a börtönből a napokban, de úgy tudni, nem költözik vissza Olaszliszkára.
  • Szerző: Ripost

A fejét a kabátjával próbálta ugyan takarni, a mosolyát így sem tudta leplezni ifjabb H. Dezső, aki előtt 13 börtönben töltött év után hétfőn kinyílt a börtön kapuja. Azóta forrnak az indulatok.

Szögi Lajos családjának jogi képviselője szerint a különös kegyetlenséggel elkövetett bűncse­lekmények esetén el kellene törölni a kedvezménnyel szabadulás le­hetőségét.

"Az elő­ze­tes letartóztatása idején találtak nála néhány kézzel írt levelet, amit az akkor szabaduló zárkatársával akart kicsempésztetni. A levelekben azokat az embereket fenyegette meg, akikről úgy gondolta, hogy kihallgatják az ügy­ben, s terhelő vallomást tehetnek rá vagy a családtagjaira. Azt üzente, szabadulása után leszámol velük. Sosem felejtem el, tele volt helyesírási hibákkal. Úgy fogalmazott: a »hódon«, azaz a Holdon vegyen házat, aki velük szembe mer menni" – mesélte a Borsnak dr. Helmeczy László. Hozzátette: ifjabb H. Dezső volt a legkegyetlenebb lincselő, aki csak fiatal kora miatt úszhatta meg az életfogytot.

A Bors információi szerint a frissen szabadult férfi nem költözik vissza Olaszliszkára. Úgy tudjuk, ezt már a börtönbeli meghallgatásán is hangoztatta, de a rokonai is megerősítették.

"Nagyjából két hónapja be­ment az önkormányzatba két nő hozzátartozója egy ingatlannal kapcsolatos ügyet intézni. A jegyzőnek ekkor mondták, hogy ha­marosan szabadul Dezső, de ne aggódjanak, nem akar visszaköltözni a településre, egyébként nem is mer" – magyarázta helybéli forrásunk.

Elmondása szerint a felháborodáson kívül Olaszliszkán nem foglalkoznak a szabadulás hírével. Ez azonban nagyrészt annak kö­szönhető, hogy a lincselő nem költözik vissza.

A kedvezmények miatt ifjabb H. Dezső négy évvel korábban szabadulhatott, ezért a következő négy esztendőben pártfogó felügyelete alatt áll. A szakember figyelemmel kí­séri az elítélt visszailleszkedését.

"A szabadulás előtt elkészített környezettanulmány so­rán többek között megvizsgálják, hogy lakhatásra alkalmas-e a szabadulóra váró ingatlan. Az úgynevezett pártfogó szemmel követi, hogy pártfogoltja milyen életet él, sikerült-e munkába állnia, erről pedig meghatározott időszakonként, általában havonta személyesen kell beszámolnia" – magyarázta az ügytől független jogi szakértő, dr. Halász Tamás.

"Ha ezalatt büntetőeljárás indul ellene, azonnal visszaviszik a börtönbe, s letöltetik vele a hátralévő éveket, amihez hozzájön az újabb büntetés, amiből már nem jöhet ki kedvezménnyel. De akkor is, ha a pártfogó által előírt normákat megszegi" – tette hozzá a jogász.

A Mindmegette karácsonyi ajánlata
Lazac, töltött káposzta, pulykasült? Segítünk, hogy mi kerüljön karácsonykor az asztalra

Ripost előfizetés banner

Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?