RIPOSTER

Nézni is rossz, rémisztő állapotok uralkodnak Kiskörénél a szemét miatt

Megrázó, ahogy a végeláthatatlan szeméthalom között kiskacsák kutatnak élelem után.
  • Szerző: Ripost

Esélyes, hogy idén szomorú rekordot dönt a Kiskörei Vízerőműnél elakadt szemét mennyisége, amelyről Ljasuk Dimitry videót is készített a napokban. Megrázó látni, ahogy a végeláthatatlan hulladékok között kiskacsák kutatnak élelem után. Dimitry célja nem az elrettentés, ugyanakkor szeretne üzenni nekünk, embereknek, hogy óriási a felelősségünk.„Gondolkozz, mit veszel le a polcról, ne vegyél szemetet, és soha ne is dobd el! Mert ezt okozod vele” – mondja Dimitry legújabb kisfilmjében.

A globális felmelegedés mellett Földünket lassan betemeti a szemét, amelynek nagy részét a műanyagok teszik ki. Ezek az anyagok évszázadokig nem bomlanak le, és többségüket csupán néhány percig használjuk. A beláthatatlan következmények mellett ma már tudjuk, hogy visszafordíthatatlan károkat okoznak az élővilágban – írja a turistamagazin.hu. Az állatok gyomrában már szinte evidens, hogy műanyagot találnak, és mi sem ússzuk meg, hiszen a természet körforgásával az ételeinkbe is visszakerül a mestrerségesen előállítot anyag. A szemünknek szinte láthatatlan, vízben úszkáló mikroműanyagok lerakódva az üledékbe visszakerülnek a termőföldekbe és az ivóvízbe.

A kiskörei duzzasztónál viszont nagyon is látható az a töménytelen mennyiségű szemét, amit az elmúlt egy évben az emberek a Tisza mentén elhajigáltak. Dimitry június 2-án járt a Kiskörei Vízlépcsőnél, ahol elképesztő látvány és bűz fogadta.

„A több száz tonna fauszadék között több tonnányi szemét vegyült el, benne PET-palacktól a mosógépen át, a szemétbe fulladt élőlényekig. A Tisza vízgyűjtő területéről, négy országból érkezik a hulladék hatalmas mennyiségben. A műanyag palackok származása könnyen beazonosítható a feliratok alapján.

Fele külföldről, Ukrajnából, Romániából és Szlovákiából érkezett, a másik fele pedig sajnos magyar. Valószínűleg több, mint száz tonna PET-palack, műanyag flakon, olajos hordó, fémpalack, zacskó lebeg a víz tetején, vastag rétegben. Az élőlények elpusztulnak a víz felett és alatt.

A vízfelszínen úszó, az erőmű előtt megrekedt szemét vastagsága a szakemberek szerint két méter is lehet, a víz alatt pedig a terjedelme 3 focipályányi is lehet. És csak jön és jön a szemét az érkező újabb árhullámokkal.”

Dimitry nem először hívja fel a figyelmet a szeméthegyek problémájára. Március elején, egy spontán akcióban, másfél tonna szemetet szedett össze 60 önkéntes segítségével.

„A szemetet és az uszadékot a Kiskörei Vízerőmű szakemberei folyamatosan kiemelik a Tiszából, de ez már az a mennyiség, amellyel nem tudnak mit kezdeni. Az érkező árhullám pedig hatalmas víztömeget is hoz, ami miatt a Tisza-tóból tovább kell engedni a vizet, de ezzel várhatóan a szemét egy részét is.”

A Mindmegette karácsonyi ajánlata
Ezek a legjobb ünnepi főételek
Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?