Létrehozva: 2019.06.07.

Nézni is rossz, rémisztő állapotok uralkodnak Kiskörénél a szemét miatt

Megrázó, ahogy a végeláthatatlan szeméthalom között kiskacsák kutatnak élelem után.

Esélyes, hogy idén szomorú rekordot dönt a Kiskörei Vízerőműnél elakadt szemét mennyisége, amelyről Ljasuk Dimitry videót is készített a napokban. Megrázó látni, ahogy a végeláthatatlan hulladékok között kiskacsák kutatnak élelem után. Dimitry célja nem az elrettentés, ugyanakkor szeretne üzenni nekünk, embereknek, hogy óriási a felelősségünk.„Gondolkozz, mit veszel le a polcról, ne vegyél szemetet, és soha ne is dobd el! Mert ezt okozod vele” – mondja Dimitry legújabb kisfilmjében.

A globális felmelegedés mellett Földünket lassan betemeti a szemét, amelynek nagy részét a műanyagok teszik ki. Ezek az anyagok évszázadokig nem bomlanak le, és többségüket csupán néhány percig használjuk. A beláthatatlan következmények mellett ma már tudjuk, hogy visszafordíthatatlan károkat okoznak az élővilágban – írja a turistamagazin.hu. Az állatok gyomrában már szinte evidens, hogy műanyagot találnak, és mi sem ússzuk meg, hiszen a természet körforgásával az ételeinkbe is visszakerül a mestrerségesen előállítot anyag. A szemünknek szinte láthatatlan, vízben úszkáló mikroműanyagok lerakódva az üledékbe visszakerülnek a termőföldekbe és az ivóvízbe.

A kiskörei duzzasztónál viszont nagyon is látható az a töménytelen mennyiségű szemét, amit az elmúlt egy évben az emberek a Tisza mentén elhajigáltak. Dimitry június 2-án járt a Kiskörei Vízlépcsőnél, ahol elképesztő látvány és bűz fogadta.

„A több száz tonna fauszadék között több tonnányi szemét vegyült el, benne PET-palacktól a mosógépen át, a szemétbe fulladt élőlényekig. A Tisza vízgyűjtő területéről, négy országból érkezik a hulladék hatalmas mennyiségben. A műanyag palackok származása könnyen beazonosítható a feliratok alapján.

Fele külföldről, Ukrajnából, Romániából és Szlovákiából érkezett, a másik fele pedig sajnos magyar. Valószínűleg több, mint száz tonna PET-palack, műanyag flakon, olajos hordó, fémpalack, zacskó lebeg a víz tetején, vastag rétegben. Az élőlények elpusztulnak a víz felett és alatt.

A vízfelszínen úszó, az erőmű előtt megrekedt szemét vastagsága a szakemberek szerint két méter is lehet, a víz alatt pedig a terjedelme 3 focipályányi is lehet. És csak jön és jön a szemét az érkező újabb árhullámokkal.”

Dimitry nem először hívja fel a figyelmet a szeméthegyek problémájára. Március elején, egy spontán akcióban, másfél tonna szemetet szedett össze 60 önkéntes segítségével.

„A szemetet és az uszadékot a Kiskörei Vízerőmű szakemberei folyamatosan kiemelik a Tiszából, de ez már az a mennyiség, amellyel nem tudnak mit kezdeni. Az érkező árhullám pedig hatalmas víztömeget is hoz, ami miatt a Tisza-tóból tovább kell engedni a vizet, de ezzel várhatóan a szemét egy részét is.”

Ez is érdekelhet

origo.hu

A lélegzetelállító szőke szépség is ott lesz a világ leghíresebb versenyén - galéria

origo.hu

Meghallgatta tanúként Varga Juditot az ügyészség

metropol.hu

„Szoboszlai két gólja nem számított" - a szakértő elárulta, mennyit ér a válogatott két győzelme

magyarnemzet.hu

Rossi: Ritkán veszítem el a türelmem, de most kijöttem a sodromból

metropol.hu

Harry herceg nem találkozhat Katalinnal, nagybeteg sógornőjével

mandiner.hu

Műsorváltozás a Hír Tv-ben: adásba kerül a Frizbi Tv Varga Judittal készült interjúja

origo.hu

A TV2 sztárját nem akarta beengedni a lakásba a férje

mindmegette.hu

A 13 legjobb ebédötlet a húsvéti négynapos hosszú hétvégére

ripost.hu

Elhagyta az országot, Cipruson hunyt el minden idők egyik legjobb magyar csatára

vg.hu

Hörmann: Egy családias nagyvállalat alapja a bizalom-podcast ( hirdetés)

ripost.hu

Egy ország kapott szívéhez a gyásztól: elhunyt a népszerű műsorvezető

ripost.hu

Minden nap szenvedés, gyógyíthatatlan beteg a gyönyörű színésznő

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-