RIPOSTER

Nem hiszed el, mi csap le a hét közepétől, lőnek a jó időnek

Lakóházakat veszélyeztetett a rövid idő alatt lezúdult nagy mennyiségû eső az ország keleti részében, és szerdától ismét viharzóna éri el hazánkat.
  • Szerző: F. G.

Pincéket öntött el, lakóházakat veszélyeztet a vasárnap kora reggel hirtelen lezúdult nagy mennyiségű esővíz a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei Újfehértón.

 

A katasztrofális események hátterében a villámárvíznek („flash flood”) nevezett jelenség áll, amikor rövid idő alatt viszonylag kis területen nagy mennyiségű csapadék hullik, jelentős kárt okozva.

Az új keletű fogalommal sajnos érdemes megismerkedni, mert a globális felmelegedés okozta klímaváltozás miatt egyre többször lesz benne részünk.

A villámárvizek előrejelzése szinte lehetetlen, hiszen a kiváltó ok általában egy kisebb térségben jelentkező, szélsőséges időjárási esemény.

A jelenség Magyarországon a 2000-es évek eleje óta láthatóan sűrűsödik, és a nyári hónapok extrém zivatarai, felhőszakadásai mind gyakoribbá válnak...

Nem jó hír, hogy a meteorológusok előjelzése szerint szerdán ismét hidegfront éri el az országot, és ez zivatarokkal, hirtelen leeső hatalmas csapadékmennyiséggel jár majd, szeszélyes területi eloszlásban.

Ráadásul a rákövetkező héten ismét ez az időjárási forgatókönyv vár ránk.

 

És ezeket olvastad már?