Létrehozva: 2016.03.12.

Nehezebb kokárdához jutni, mint gondolnánk!

A Nemzeti Ünnepet megelõzõ napokban már viselik az ovisok és az iskolások, a megszokott helyeken mégis alig találtunk belõle.

Szerző Sárosy Mariann

A március 15. előtti napokban, különböző iskolai, óvodai ünnepségeken már viselik a kokárdát a kicsik. Ezért megnéztük, hogy hol találhatunk a legkönnyebben kokárdát - ha a héten beszerzőkörútra indulunk...

Legnagyobb meglepetésünkre a virágosok, újságosok, aprócikk-boltok eladói csak a fejüket csóválták, a papírboltban viszont még választék is volt belőle. Az aluljárók utcai árusai viszont úgy tűnik, csak közvetlenül az ünnepet megelőzően állnak rá a bizniszre.

Az aluljáró virágosánál nyoma sem volt kokárdának, az újságosnál pedig mintha megállt volna az idő: a csokinyulak helyett még mikulásfigurás cukorkát láttunk, nemhogy nemzeti színű szalagot.

Az édességbolt lett az első lelőhely: 89 Ft-ért 4-5 centis, klasszikus kokárdákat találtunk a pénztár mellett.

A közeli piacon sem a virágosok, sem a vegyiáruban és édességben utazó trafikok nem foglalkoznak nemzeti színű kitűzőkkel: a 100 Ft-os boltban viszont az elsővel megegyező típusra leltünk, ugyanazon az áron.

A közeli bevásárlóközpontban már nagyobb sikerrel jártunk: a papírboltban egy kicsit kisebb, más szabású kokárdákat találtunk 150 Ft-ért, viszont mellettük még pici kézbe való, pici lengethető zászlók is akadtak.

Az egyik könyvesbolt is készül az ünnepre: szintén vékony szalagból készült kokárdákat kínálnak, de itt 100 Ft-ból megússzuk a beszerzést.

A legnagyobb és legolcsóbb kínálat viszont a méteráruboltban fogadott minket. Már kezdtünk itt is kétségbe esni, mert a pulton csak pár darab előre elkészített darab árválkodott, de kérdésükre az eladó a nemzeti színű szalagok akkora választékát kapta elő, hogy abból a legextrémebb darabokat is el tudnánk készíteni. Az áruk 70-től 490 Ft-ig terjed, persze méterenként: eszerint a legolcsóbb kész kokárdának is csak a harmadába kerül, ha magunknak készítjük el.

Miért a piros szín van kívül?

A kokárdát vagy más néven szalagrózsát a francia forradalomban kezdték el először viselni 1789-ben. Az 1848-49-es forradalom és szabadságharc estéjétől kezdte hordani Petőfi Sándor és Jókai Mór, akik a legenda szerint a szerelmeiktől kapták a nemzeti színű kitűzőket.

Tíz éve tévesen terjedt el, hogy az eredeti kokárdákat elrontották és a zöld színnek kéne kívül lennie: a kokárda színeit mindig kívülről befelé kell olvasni, tehát a pirossal kezdődik és a zöld szín van legbelül.

Szerző Sárosy Mariann

Ez is érdekelhet

origo.hu

A Manchester United szerződést adott Jürgen Kloppnak

origo.hu

Felesége nélkül utazott el a Házasság első látásra sztárja

borsonline.hu

Vilmos herceg elhagyta a rákbeteg Katalin hercegnét

vg.hu

Hiába adna egy magyar cég havi 600–700 ezer nettót, nincs jelentkező az állásra

ripost.hu

Házasság első látásra: Hilda az ágyába csalta Lacit, a kamerák mindent vettek

mandiner.hu

Sajtóhír: az OBI tulajdonosa megrendezte halálát és Oroszországba menekült

origo.hu

Első gyerekét várja a Jóban Rosszban egykori színésznője

mindmegette.hu

Mit főzz hétvégén? Ötletek a vasárnapi családi ebédhez

origo.hu

Óriási sportélmény és show lesz a kanadai hokiválogatott budapesti meccse - videó

videa.hu

Káposztás kofta, sült szeretetgolyók fűszeres paradicsommártásban -receptvideó (hirdetés)

ripost.hu

Érik a botrány: kamerák előtt hagyta faképnél a feleségét a TV2 sztárja – videó

magyarnemzet.hu

Juszt alpári húzása, ezúttal Orbánnal piszkoskodott, de csúnya vége lett

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-