RIPOSTER

Nagy bajban van egymillió magyar háztartás

Ma már szinte kétnaponta tombol vihar az ország különböző pontjain. Házakat, autókat rombol szét a szélvihar, jégeső - de egymillió család ingatlanját nem védi biztosítás!
  • Szerző: Ripost

Szerdán ismét hatalmas viharok söpörtek végig az országon.

Zalában például hat település 1800 háztartásában nem volt áram. Az orkán erejű szél letépte a vezetékeket, házak tetejét, vagy a fákat döntötte épületekre, autókra. A kora esti órákban Budapestet is letarolta a vihar, de hasonló volt a helyzet sok más megyében is. Pár óra alatt 596 segélyhívás érkezett a katasztrófavédelemhez.

"Most még nem lehet megbecsülni a heti károkat, de például a május végi óriási felhőszakadáskor 8 ezren jelentették be kárukat a biztosítóknál, ami több mint 1 milliárd forint volt. A statisztikák szerint egyre többször fordul elő hazánkban is monszunszerű esőzés.

A nyári viharok évente átlagosan 115 ezer forint kárt okoznak egy ingatlanban.

Ezért érdemes biztosítást kötni: egy olyan alapbiztosítás, ami az elemi károkat, katasztrófakockázatokat tartalmazza, egy átlagos magyar ingatlanra már havi 2-3 ezer forintért elérhető" – hangsúlyozta Gilyén Ágnes, a MABISZ kommunikációs főosztályvezetője, hozzátéve: az elmúlt két évben lassú emelkedés figyelhető meg az ingatlanbiztosítások terén.

A magyar ingatlanok 30 százalékán nincs semmilyen biztosítás.

Ilyenkor, ha becsap a villám, árvíz mossa el a kerteket, jég veri szét a cserepet, nincs semmi, ami a károkat fedezhetné. Pedig a lakásbiztosítások alapeleme a viharkárokra vonatkozó biztosítás. Igaz, nem kötelezi senki az ingatlan tulajdonosát arra, hogy a biztosítókkal szerződést kössön, kivéve, ha hitelt vesz fel, és a bank ezt előírja.

Jó tudni: ha a villámcsapás ledönti a kéményt, az általában benne van az alapbiztosításban, de például a villámcsapás okozta áramkimaradás miatti károk már nem, arra csak kiegészítő biztosítással van fedezet. Ugyanez vonatkozik az autókra is: a kötelező biztosítás (KGFB) viharkárokat nem fedez, csak a Casco – ez viszont az autósok döntő többségének nincs: ötből négy autós nem kötött ilyet. Ráadásul csak a teljes körű casco fedezi a viharkárokat is, így csupán az autósok töredékének térít ilyenkor a biztosító.

Adományokat gyűjtenek

Még a napokkal korábbi viharok miatt indított gyűjtést az Ökumenikus Segélyszervezet. Jégverés, szélvihar pusztított a többi között Borsodban, ahol sok család helyzetét tették még nehezebbé a viharok. Nekik szinte esélyük sincs arra, hogy saját erőből javítsák meg a széttört cserepeket, megtépázott ablakokat, tetőket. A pénzadományokat július végéig várják.

Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?