Létrehozva: 2017.06.30.

Nagy bajban van egymillió magyar háztartás

Ma már szinte kétnaponta tombol vihar az ország különbözõ pontjain. Házakat, autókat rombol szét a szélvihar, jégesõ - de egymillió család ingatlanját nem védi biztosítás!

Szerdán ismét hatalmas viharok söpörtek végig az országon.

Zalában például hat település 1800 háztartásában nem volt áram. Az orkán erejű szél letépte a vezetékeket, házak tetejét, vagy a fákat döntötte épületekre, autókra. A kora esti órákban Budapestet is letarolta a vihar, de hasonló volt a helyzet sok más megyében is. Pár óra alatt 596 segélyhívás érkezett a katasztrófavédelemhez.

"Most még nem lehet megbecsülni a heti károkat, de például a május végi óriási felhőszakadáskor 8 ezren jelentették be kárukat a biztosítóknál, ami több mint 1 milliárd forint volt. A statisztikák szerint egyre többször fordul elő hazánkban is monszunszerű esőzés.

A nyári viharok évente átlagosan 115 ezer forint kárt okoznak egy ingatlanban.

Ezért érdemes biztosítást kötni: egy olyan alapbiztosítás, ami az elemi károkat, katasztrófakockázatokat tartalmazza, egy átlagos magyar ingatlanra már havi 2-3 ezer forintért elérhető" – hangsúlyozta Gilyén Ágnes, a MABISZ kommunikációs főosztályvezetője, hozzátéve: az elmúlt két évben lassú emelkedés figyelhető meg az ingatlanbiztosítások terén.

A magyar ingatlanok 30 százalékán nincs semmilyen biztosítás.

Ilyenkor, ha becsap a villám, árvíz mossa el a kerteket, jég veri szét a cserepet, nincs semmi, ami a károkat fedezhetné. Pedig a lakásbiztosítások alapeleme a viharkárokra vonatkozó biztosítás. Igaz, nem kötelezi senki az ingatlan tulajdonosát arra, hogy a biztosítókkal szerződést kössön, kivéve, ha hitelt vesz fel, és a bank ezt előírja.

Jó tudni: ha a villámcsapás ledönti a kéményt, az általában benne van az alapbiztosításban, de például a villámcsapás okozta áramkimaradás miatti károk már nem, arra csak kiegészítő biztosítással van fedezet. Ugyanez vonatkozik az autókra is: a kötelező biztosítás (KGFB) viharkárokat nem fedez, csak a Casco – ez viszont az autósok döntő többségének nincs: ötből négy autós nem kötött ilyet. Ráadásul csak a teljes körű casco fedezi a viharkárokat is, így csupán az autósok töredékének térít ilyenkor a biztosító.

Adományokat gyűjtenek

Még a napokkal korábbi viharok miatt indított gyűjtést az Ökumenikus Segélyszervezet. Jégverés, szélvihar pusztított a többi között Borsodban, ahol sok család helyzetét tették még nehezebbé a viharok. Nekik szinte esélyük sincs arra, hogy saját erőből javítsák meg a széttört cserepeket, megtépázott ablakokat, tetőket. A pénzadományokat július végéig várják.

Ez is érdekelhet

origo.hu

Újabb hírek érkeztek Nagy Grófo sírjának feltöréséről

origo.hu

Migránsok okozták a balesetet a Liszt Ferenc-repülőtér közelében, amelyben két ember meghalt

borsonline.hu

Házasság első látásra: Enci megfenyegette Andrist, mindent kitálal

vg.hu

Beszakadt a forint, kilőtt az olaj, menetel az arany és hatalmas mínuszban Európa Izrael iráni csapását követően

ripost.hu

Visszatérnek a mínuszok, de ez még nem minden: mutatjuk, milyen időre készülj hétvégén

origo.hu

Botrány: Vajna Tímea húga idegesen üzent testvérének

travelo.hu

Nem túl jó hír az Ausztriába igyekvőknek

origo.hu

Óriási sportélmény és show lesz a kanadai hokiválogatott budapesti meccse - videó

videa.hu

Káposztás kofta, sült szeretetgolyók fűszeres paradicsommártásban -receptvideó (hirdetés)

ripost.hu

Megkezdődött Tordy Géza temetése: itt lesz a színművész örök nyughelye

ripost.hu

Váratlan fordulat Dárdaiéknál, óriási bejelentést tett a Hertha

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-