Létrehozva: 2015.12.03.

Műteni fognak? Vigyél magaddal altatóorvost!

Hiába áll készenlétben a sebész, altatóorvos nélkül nincs mûtét - tudja ezt a laikus is a Szent Imre Kórházban történt felmondásokról szóló híradásokból. Kell-e aggódniuk a szülni készülõ kismamáknak, a kisgyerekes anyukáknak, mûtétre várakozó betegeknek? Tudja-e fogadni a baleseti sérülteket az éppen ügyeletes kórház?

Amikor bemegy a kismama a kórházba, és a szülés megindításakor császármetszésre kerül sor, az érzéstelenítés az aneszteziológus szakorvos feladata.

Életmentő műtétek, sürgős és tervezett sebészeti ellátások maradhatnak el, ha nem áll készenlétben az altatást végző szakember. Nélküle összeomlik a kórházi rendszer.

Õk az álmod őrzői

A tervezett műtétek előtt az aneszteziológus dönti el, hogy a beteg műthető állapotban van-e, és ha igen, milyen altatási, érzéstelenítési mód a legmegfelelőbb számára. Õ az, aki végig a beteg mellett marad, egészen az ébredésig.

Fő feladata a műtéti beavatkozások alatt és után a fájdalom megszüntetése és csillapítása, valamint a beteg életműködéseinek ellenőrzése, egyensúlyban tartása. Az aneszteziológus egyben intenzív terápiás szakember is, így a kritikus állapotú, intenzív osztályokon kezelt betegek ellátásában is jártas.

 

Első utad hozzá vezet

Éppen a most elhíresült Szent Imre Kórház honlapján olvashatjuk, hogy műtéti vagy egyéb eszközös beavatkozás esetén a beteg először az érzéstelenítést végző altatóorvossal találkozik.

Amikor éppen ott van, és nem arra készül, hogy pár száz vagy pár ezer kilométerrel nyugatabbra költözik. Már Bécsben is többszörösét keresi annak, mint amennyi idehaza a fizetése.

Az altatóorvosé nem „hálapénzes” szakma, éppen ezért a többi szakorvoshoz képest jóval több pénzt ajánlanak neki itthon is. A Szent Imre Kórház is venne fel altatóorvosokat, a szakmai feltételek sorolása után az illetmények és juttatások között említik a kiemelt bérezést. Ez ott most bruttó 980 ezer forint.

Minden a legnagyobb rendben?

De nem minden a pénz. A szakorvosnak készülők érdekeit képviselő Magyar Rezidens Szövetség elnöke, Sipka Balázs is megszólalt az ügyben. Véleménye szerint nem ritka, hogy 10 szakember munkáját 6 végzi, így az egy emberre jutó munka jelentősen nő.

Rácz Jenő, a veszprémi kórház igazgatója úgy véli, a kórházvezetőknek néha varázsolniuk kell, hogy megtartsák a szakembereiket, és vannak olyan kollégáik, akiknek nyugat-európai fizetést kell adniuk.

A Szent Imre Kórház közleményben reagált az orvosok csoportos felmondására. Azt írták, hogy emiatt novemberben nem maradt el műtét, a várólisták átlagos hossza sem nőtt, fővárosi összehasonlításban amúgy is a legrövidebbek közé tartoznak.

Szóval - állítólag - gond egy szál se. Ám ha a legrövidebb várakozási időn is előbb akarsz túljutni a műtéten, vigyél magaddal egy altatóorvost.

Ez is érdekelhet

origo.hu

Haalandot keresik, Ancelotti szemöldöke legyőzte Guardiolát - mutatjuk a legjobb BL-negyeddöntős mémeket

origo.hu

Remegve menekült a kérdések elől Magyar Péter - videó

borsonline.hu

„Ez nem megengedett!” – áll a bál a TV2-es műsor két szereplője körül, eltanácsolnák őket

hirtv.hu

Hídpénzbotrány: Kiderült, hol landolhatott a Lánchíd-felújításból „kiszedett” másfélmilliárd forint

ripost.hu

3 csillagjegy kapcsolata el van átkozva, ők még idén szakíthatnak!

vg.hu

Megérkezett a bejelentés: egyszerre emelkedik és csökken nagyot Magyarországon az üzemanyag ára

origo.hu

Így búcsúznak a sztárok Azahriah menedzserétől

travelo.hu

Hamarosan ennél az elbűvölő olasz tónál is fizetnünk kell, ha látni akarjuk

she.life.hu

A hajszolt életvitel nem lehet kifogás, vedd komolyan a vashiányt (hirdetés)

videa.hu

Káposztás kofta, sült szeretetgolyók fűszeres paradicsommártásban -receptvideó (hirdetés)

ripost.hu

Oroszországban élhet az OBI tulajdonosa, aki 6 éve tűnt el rejtélyes körülmények között

ripost.hu

Váratlan fordulat Dárdaiéknál, óriási bejelentést tett a Hertha

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-