RIPOSTER

Most lett csak igazán veszélyes a repülés!

Ha utazik, és azt látja, hogy éppen egy Boeing 787-es felé terelik, inkább maradjon a földön. Az amerikai légügyi hatóság ugyanis sürgős javítást rendelt el ezen a géptípuson!
  • Szerző: Buster

Az FAA azért rendelte el a 29 légitársaság 176 gépét érintő javítást, mert az egyik járaton hat kilométeres magasságban jegesedést észleltek melynek következtében vibrálni kezdett a hajtómű. A gép ugyan le tudott szállni, de a hiba aggasztó, hiszen előfordulhat, hogy a típushiba miatt a hajtóművek egyszerűen leállnak.

A gyártó (General Electric) már megkezdte az együttműködést a légitársaságokkal és eddig negyven gépen el is végezték a mindössze 16 órát igénybe vevő javítást. Addig is amíg mindegyik érintett géppel végeznek, a pilótáknak kidolgoztak egy menet közben elvégezhető beavatkozást mellyel jégteleníthetik a hajtóműveket.

Nem először fordul elő, hogy jegesedés miatt hajszálon múlik a katasztrófa. A British Airways 38-as járata Pekingből tartott Londonba, mikor a kifutópálya szélénél a földbe csapódott. Igaz, akkor nem a Dreamliner volt a ludas, hanem a szintén a Boeing által gyártott 777-es, de ugyancsak a fagyás okozta a problémát.

Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?