RIPOSTER

Most kaptuk a hírt: erre ítélték a szerepi méregkeverőt

A férfi pancsolt szeszt állított elő egy Debrecenhez közeli tanyán, ami miatt ketten életüket vesztették.
  • Szerző: Ripost

Határozatot hirdetett kedden a Debrecen Járásbíróság a szerepi méregkeverő ügyében. A férfival szemben halált okozó, foglalkozás körében elkövetett gondatlan veszélyeztetés miatt emelt vádat az ügyészség. A vád szerint a férfi egy Debrecenhez közeli tanyát bérelt, az ott előállított metil-alkoholt tartalmazó szeszes italától ketten életüket vesztették többen pedig mérgezést szenvedtek. A méregkeverőt most 3 év fogházra ítélték, az ítélet pedig jogerős - tudta meg a %%.

A vádlott 2017 augusztusától kibérelt egy Debrecen-Nagycserén lévő tanyát, ahol szaktudás nélkül, illegálisan szeszes italt állított elő. A férfi ismeretlen személyektől 2-3 heti rendszerességgel vásárolt olyan metil-alkoholt is tartalmazó szeszt, amelynek minősége és összetétele ellenőrizetlen volt. Üres eredeti szeszes-italos palackokat, valamint aromákat, adalékanyagokat és színezéket szerzett be, majd az anyagokat 150 literes hordóban vegyítette alkohollal. A férfi 2017 augusztusa és december közepe között mintegy 500 liter hamis szeszt készített ezzel a módszerrel eladásra.

A vádlott az eredeti üvegek tartalmához megtévesztésig hasonló ízesítésű és színű szeszesitalt állított elő, a palackokat pedig hamis címkével, zárjeggyel látta el, még a kupak lezárására alkalmas eszközzel is rendelkezett.

N. S. 2017 augusztusától egy ismerősének adott el a hamis szeszes italból, aki azt továbbértékesítette, így került több üveg Szerep községbe is. A sértettek a metil-alkoholt is tartalmazó szeszesitalt 2017. december 16-án és 17-én vásárolták meg, majd abból maguk, családtagjaik és ismerőseik 2017. december 18-án fogyasztottak.

Az illegálisan előállított szeszesital mérgező hatása általában másnap jelentkezett, hárman súlyos mérgezést szenvedtek, életüket a gyors és szakszerű orvosi beavatkozás mentette meg. Négy – köztük két kiskorú – sértettnél a mérgezés enyhe lefolyású volt. Két embernél az elfogyasztott metil-alkohol agyi oxigénhiányos állapotot idézett elő, ami a halálukhoz vezetett.

És ezeket olvastad már?