Létrehozva: 2016.01.15.

Milliókat bukhatsz lakásvásárláskor, ha erre nem figyelsz!

Nincs rá garancia, hogy a kinézett ingatlanod eladója az adásvételkor minden tudnivalót megoszt veled. Nem tudhatod, terheli-e a lakást banki hitel, s még csak abban sem lehetsz biztos, hogy valóban a tulajdonossal tárgyalsz. Sok pénzt veszthetsz, ha nem nézel bele az ingatlan tulajdoni lapjába.

Szerencsére már előzetesen otthonról is ellenőrizheted, hogy minden rendben van-e az általad kinézett lakással, hiszen az interneten is megnézhető, lekérhető az ingatlan tulajdoni lapja, amiből kiderül, terheli-e hitel a lakást, s valóban az-e a tulajdonos, akivel a vétel ügyében tárgyalsz.

Ehhez csupán az kell, hogy legyen ügyfélkapus regisztrációd, a számítógépeden ingyenesen beszerezhető e-Szignó program, és egy bankkártya, mert a teljes e-hiteles tulajdoni lap másolata 3600 Ft-ba kerül. A három részből álló tulajdoni lap I. része egyébként ingyenesen megtekinthető, havonta 20 alkalommal, de a zsebbe vágó dolgokért fizetni kell.

A hozzáférés nincs hivatali időhöz kötve, a nap bármely órájában tájékozódhatsz. Mindent nem tudsz meg így sem a lakást esetleg terhelő adatokról, mert például a közműtartozásokat az esetek többségében nem vezetik rá a tulajdoni lapra.

A tulajdoni lap első része az ingatlan adatait tartalmazza. Így a település nevét, az ingatlan fekvését, a belterületen lévő ingatlannál a közterület nevét és a házszámot, a helyrajzi számot, az ingatlan területének nagyságát, művelési ágát és a művelés alól kivett terület elnevezését, az épület fő rendeltetés szerinti jellegét, az ingatlan jogi jellegét.

A tulajdoni lap második része az ingatlan tulajdonosainak nevét, valamint ingatlan-nyilvántartási szempontból egyéb, személyazonosításra alkalmas adatokat, jogi személynél a megnevezését, illetőleg székhelyét rögzíti.

A tulajdoni lap harmadik része, az úgynevezett teherlap tartalmazza az ingatlanon fennálló egyéb jogokat, mint például haszonélvezeti, használati jog, telki szolgalmi jog, elő- és visszavásárlási, valamint vételi jog, tartási és életjáradéki jog, jelzálogjog, végrehajtási jog fennállása, stb.

 

Ez is érdekelhet

origo.hu

Kiderült, ekkor lép be Franciaország a háborúba

origo.hu

Meghallgatta tanúként Varga Juditot az ügyészség

life.hu

Hagyományőrző programok – Így élheted át a régmúlt húsvétjait

mandiner.hu

Puzsért is felhívta Bohár Magyar Péter ügyében (Videó)

ripost.hu

Nem akárkivel fotózták le Szoboszlait a budapesti éjszakában

vg.hu

Reagált a Budapest Airport a 729 forintos bőrönd-kiárusításra

origo.hu

A TV2 sztárját nem akarta beengedni a lakásba a férje

astronet.hu

Napi horoszkóp 2024. március 23.: az Oroszlán megkönnyebbül, a Nyilasnak komoly felismerései vannak

ripost.hu

„7 évvel az esküvő végre gyermekünk születhet, de a feleségem olyan kéréssel állt elő, hogy felmerült a válás”

vg.hu

Hörmann: Egy családias nagyvállalat alapja a bizalom-podcast ( hirdetés)

ripost.hu

Évek óta erre vártak: szuper hír jött Michael Schumacherről

ripost.hu

Minden nap szenvedés, gyógyíthatatlan beteg a gyönyörű színésznő

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-