Létrehozva: 2015.05.16.

Mi van itt? Kijózanodtak a magyarok? Kevesebb az infarktus? Csökken az öngyilkosok száma?

10 év alatt a felére csökkent az alkoholisták száma. 20 év alatt a harmadára. Mi van a meglepõ adat hátterében? A fiatalok már nem piálnak, inkább füveznek?

Vajon miért nem hangos a média a meglepően jó hírektől? Elképesztő mértékben csökkent az utóbbi években az öngyilkosok, a halálos közúti balesetet szenvedők, sőt az infarktusban elhunytak száma.

Hofi dala elavult?

Már egyáltalán nem piál úgy a magyar, mint azt korábban tette. 1993-ban még több, mint 1 millió 48 ezer idült alkoholistát tartott számon a Központi Statisztikai Hivatal. Hofi Géza valóságos nemzeti himnuszként dolgozhatta át Michael Jackson We are the world-jét, Piál a Föld, piálok én is, dalolhatta vele részegen a fél ország.

 

Erős magyar májak

Ma már csak 309 ezerre, vagyis, kb. a harmadára teszik a kemény piások számát. És ez még nem minden. 20 év alatt hasonló arányban csökkent az alkohol okozta májbetegségben meghaltak száma is.  1995-ben még 7304 piás itta szét a máját, 2013-ban már csak 2705-en végeztek így magukkal. Mi tagadás ebben az is benne lehet, hogy a fiatalok körében már nem annyira a piálás, inkább a fű a divat…

Kevesebb fej a gázsütőkben

Amúgy a pozitív láncreakció más területeken is meghökkentően jó eredményeket hozott. 2004-ben az ittas állapotban okozott, komoly sérüléssel járó közlekedési balesetek száma még 2909 volt, tavaly már csak 1601!

Nagyarányú javulást mutatnak a statisztikák, az öngyilkosságok terén is. Míg az ezredfordulón egy év alatt 3269 ember vetett véget az életének, 2013-ban már csak 2093. Amúgy továbbra is a férfiak dobják el az életüket gyakrabban, még mindig három és félszer annyian lesznek öngyilkosok, mint nő.

Tovább élünk, jajjj...

Az infarktus is kevesebb áldozatot szed. 1990-ben még 14 500 embert temettek el emiatt, 2012-re ez a szám megfeleződött. Ja és ezzel még nem ért véget az ijesztően jó hírek sora. 20 év alatt a férfiak átlagéletkora 3 és fél évvel, a nőké 2 évvel nőtt… Hát mégis csak araszolunk valahogy előre?

Ez is érdekelhet

origo.hu

Megszületett az ítélet, egy vagyont kell fizetni Cristiano Ronaldónak

origo.hu

Drámai fordulat: megkezdte az orosz hadsereg a teljes kivonulást

metropol.hu

Máris lecsaptak Szoboszlai távozó edzőjére: kiderült, mit csinál nyártól Klopp

ripost.hu

Baleset történt Győrben: halálgömbből zuhant a mélybe a motoros

hirtv.hu

Egy év felfüggesztett börtönre ítélték Ihász Sándort

origo.hu

Brutálisan összeverték Miley Cyrust

she.life.hu

A hajszolt életvitel nem lehet kifogás, vedd komolyan a vashiányt (hirdetés)

videa.hu

Káposztás kofta, sült szeretetgolyók fűszeres paradicsommártásban -receptvideó (hirdetés)

ripost.hu

Sokan lemondanak róla, Hosszú Katinka így juthat ki az olimpiára

ripost.hu

Már Jürgen Klopp is lemondott róla? Szoboszlait támadják Angliában

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-