RIPOSTER

Megvan, mi okozta a tömeges fertőzést a magyar iskolákban

Kétszázötven diák lett szinte egyszerre rosszul Szombathelyen és a környékén, hányásra, hasmenésre panaszkodtak. Kiderült, hogy mind gyümölcslevest ettek! Négy általános iskolája menzája érintett.
  • Szerző: RIPOST

Négy iskola diákjai ugyanolyan tünetekkel betegedtek meg Szombatehelyen: szerda este hányásra és hasmenésre panaszkodtak, vannak a kisebbek között, akiknél fennállt a kiszáradás veszélye. Hamar kiderült, hogy az érintett négy általános iskola ugyanattól a főzőkonyhától rendeli a menzaebédet.

A szombathelyi ÁNTSZ azonnali kivizsgálást rendelt el. Ellenőrzést végeztek a helyszínen és mintát vettek az ételekből, az alapanyagokból, a tisztító- és fertőtlenítőszerekből, a konyhai felületekről. A vizsgálat még lapzártánkkor is tartott.

Haladéktalanul megkezdtük az érintett betegek kikérdezését, és megtettük a szükséges járványügyi megelőző intézkedéseket

- közölték.

A %RIPOST% megtudta, hogy a panaszokért feltehetően a szerdai menzaebéd a felelős. A szombathelyi Gothard, Reguly, Aranyhíd és Nyitra utcai általános iskolákban aznap gyümölcsleves, tarhonyás hús és cékla volt az ebéd. Minden jel arra mutat, hogy a levessel lehetett gond, de hogy valamelyik alapanyag volt-e rossz, vagy a leves kezelése során szaporodott el benne baktérium, egyelőre vizsgálják. A %RIPOST%megtalálta az egyik beteg diák édesanyját, aki elmondta: mindkét gyermeke a Gothard iskolába jár, ám az, amelyik csak a tarhonyás húst ette meg, nem lett beteg.

A másik fia már szerda este rosszul lett, hányt, csütörtökön és pénteken sem tudott iskolába menni. Mind a négy általános iskolában rengeteg volt a hiányzó az elmúlt két napban, de nem rendeltek el tanítási szünetet.

További részletek a %% napilap szombati számában!                                                                      

És ezeket olvastad már?