RIPOSTER

Megszüntetik a budapesti halálkereszteződést

Évek óta hiányzik egy jelzőlámpa a Budaörsi úton a zebra mellől. A gyalogosok nemsokára fellélegezhetnek, de mi lesz az autóforgalommal?
  • Szerző: Ripost

A Budaörsi úton a Töhötöm utcánál van a város egyik legveszélyesebb zebrája. Több baleset is történt már a gyalogátkelőnél, az autósok pedig rendszeresen csak satufékkel tudnak megállni.

Egy autós például arról számolt be, hogy direkt lassabban megy a környéken.

A kijelölt gyalogosátkelőhelyen áthaladó gyalogosnak a KRESZ szerint az autókkal szemben elsőbbsége van. A zebrát csak olyan sebességgel szabad megközelíteni, hogy a sofőr az elsőbbségadási kötelezettségnek eleget tudjon tenni. Ez azt jelenti, hogy a kocsi vezetőjének a zebrát csak fokozott óvatossággal és olyan sebességgel szabad megközelítenie, hogy ha kell, a zebra előtt biztonságosan meg tudjon állni.

A sofőr előtt haladó autó vezetője ugyanígy vezetett, amikor látott egy gyalogost, megállt, hogy átengedje. A mögötte haladó fehér Mercedes furgon azonban csak kicsit fékezett, majd kivágott és jobbról megelőzte a zebra előtt álló autót. Csak azért nem történt tragédia, mert a gyalogos is figyelt a forgalomra. Történtek azonban rosszabb dolgok is errefelé...

Volt, aki a fékező buszon sérült meg, ráadásul komoly anyagi károkat is szenvedett: eltört a laptopja és a telefonja. A lány két napig volt kórházban, mert agyrázkódást kapott, és látási zavarai is maradtak.

A zebránál érthető módon már évek óta szerettek volna közlekedési lámpát a gyalogosok, ezt novemberben végre megkapják. Hétfőtől péntekig ugyanis a Budapest Közút munkatársai a korábbi sárga villogó jelzés helyett rendes jelzőlámpát építenek.

A gyalogosoknak így mostantól átkelés előtt nem kell fohászkodniuk az életükért, hiszen a lámpa szabályozza a forgalmat, és várhatóan a ráfutásos balesetek száma is kevesebb lesz.

A csomópontban a jelzőoszlopok felállításakor időszakosan kisebb korlátozásra, rövid ideig sávlezárásra kell számítani. Persze ilyen csak csúcsidőn kívül lesz, hogy az autósokat se érje sok bosszúság.

Persze az is kérdés, hogy az M1-esre vezető út forgalma nem lassul-e túlzottan egy ilyen jelzőlámpa miatt.

A szakértők állítják, nem kell aggódni, mert az új jelzőlámpa a Fehérló utcai csomóponttal összehangoltan működik majd. Ez jó hír az autósoknak, hiszen ha elkapják a zöldhullámot, lassítás nélkül is áthaladhatnak majd a szakaszon.

Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?