RIPOSTER

Megszólalt a szakértő: hatalmas baj történhet a Hableány kiemelésekor

Az elsüllyedt hajót csak a Clark Ádám úszódaru tudja kiemelni a Dunából, de még így is történhet közben baleset.
  • Szerző: Ripost

Az emelés során komoly terhelésnek lesz kitéve a múlt szerdán a Dunában elsüllyedt hajó, ezért akár ketté is törhet – közölte Solymos András hajómérnök csütörtökön az M1 aktuális csatornán.

A szakember azt mondta, kockázatot jelent, hogy nem lehet tudni, pontosan milyen sérülések vannak a hajótesten, emelés közben ugyanis bizonyos pontokon a hajótest hajlik, ha pedig éppen ilyen helyen sérült meg, könnyen eltörhet.

Egy másik probléma, hogy amikor megemelik a hajótestet, a folyó a sodrás irányába is elkezdi nyomni – tette hozzá, hangsúlyozva, hogy emiatt komoly előkészületekre van szükség.

Kitért arra is, a 65 évvel ezelőtti balatoni hajóbaleset műszaki probléma miatt történt. A „Pajtás” hajót ugyanis átalakították, a faszerkezetű árnyékoló helyére fémet építettek, a teli ablakokat ökörszem ablakokra cserélték, és kivették a hajó aljából a betont is. Ezek a változtatások a hajó súlypontját felfelé vitték, ezért amikor szűken, nagyobb tempóval kanyarodott, felborult – írja az MTI.

Siklós Gabriella, az Országos Vízügyi Főigazgatóság szóvivője csütörtök reggel az M1-en azt mondta, a legfrissebb, reggel 8-as adat szerint a Duna vízállása 458 centiméter.

A következő 24 órában még várhatóan 5-10 centivel emelkedni fog, ezt követően kezd majd apadni. Az előrejelzések szerint a Duna körülbelül vasárnap vagy hétfőn éri el a 420 centiméteres szintet, ami szükséges a Clark Ádám úszódarunak a Margit híd alatti átkeléséhez – fogalmazott.

Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?