RIPOSTER

Megrázó, eddig sosem látott felvételek kerültek elő a csernobili atomkatasztrófáról

1986. április 26-án éjjel hatalmas robbanás rázta meg a Pripjaty város mellett álló Vlagyimir Iljics Lenin atomerőművet, melynek hatására bekövetkezett a történelem legnagyobb atomkatasztrófája.
  • Szerző: Buster

Gyakorlatilag fél Európa volt közvetlen veszélyben a csernobili-atomkatasztrófa bekövetkezése utáni hetekben, hónapokban. A szovjetek eleinte próbálták titokban tartani a katasztrófa valódi mértékét, de ez idő alatt is mindent és még annál is többet tettek meg annak érdekében, hogy megakadályozzanak egy második, mindent elsöprő robbanást.

A felrobbant reaktorhoz és környékére sok ezer embert, úgynevezett likvidátorokat vezényeltek, akiknek az volt a feladatuk, hogy megszüntessék a szivárgást, majd pedig megépítsék a szarkofágot, ami magába zárja a pusztító sugárzást. Az emberfeletti küzdelem résztvevői közül rengetegen még a munkálatok közben meghaltak, sokan pedig a sugárfertőzés utóhatásai miatt vesztették életüket az elmúlt 34 évben.

Ugyanakkor akadnak még olyanok, akik ott voltak az emberiség legnagyobb harcának frontvonalában. Közéjük tartozik Vladimir Shevchenko is, aki kamerájával mindent rögzített és aki maga is részt vett a katasztrófa utáni elhárítás munkálataiban.

Az idős férfi néhány éve kezdte el feltölteni saját anyagait az internetre, melyeken jól látszik, milyen emberfeletti munkát végeztek azok az ezrek, akiknek köszönhetően sikerült lokalizálni a mérhetetlen sugárzást.

A Telecon Studio YouTube csatornáján rengeteg felvétel látható.

 

Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?