RIPOSTER

Meglepő magyarázat: Miért a gyermekével együtt ugrott halálba az anya?

A Ripost által megkérdezett pszichológus elmondja, mi játszódhatott le annak a nőnek a fejében, aki csecsemőjével követett el öngyilkosságot.
  • Szerző: Ripost

Még a héten is beszédtéma annak az anyának a tragédiája, aki csecsemőjét magához szorítva vetette le magát 16. emeleti budapesti lakásából szombaton. Mi hajszolhat ennyire kétségbeesett állapotba egy anyát? Miért kellett öngyilkosságával egy fiatal életet is elvennie? Ezek azok a kérdések, melyek nem hagyják nyugodni mindazokat, akiket a tragédia megérintett.

A kérdésekre a %% Makai Gábor klinikai szakpszichológussal kereste a választ. A szakember azt állítja: "Az anya vélhetően tudatosan vitte a halálba gyermekét. Motivációjában azonban van egy csavar, mely a hétköznapi gondolkodással felfoghatatlan. Az anya az öngyilkosság előtti beszűkült tudatállapotban úgy érezhette: a kiterjesztett öngyilkosságot

azért követi el, mert szeretné gyermekét megmenteni mindattól a szenvedéstől,

ami az ő életét is tönkretette" - mondja a pszichológus.

"Létbizonytalanságból, kilátástalanságból, önértékelési problémákból is fakadhatott a döntése, ráadásul bűntudatot is megélhetett, amiért úgy érezte, nem tudja a gyerek feszültségét csökkenteni, és ettől rossz anyának gondolhatta magát" - mondja a szakember, aki szerint "védelmi funkciója" volt annak a döntésnek, hogy végül gyermekével ugrott a nő.

Minél erősebb a szülőben a félelem, hogy nem képes megvédeni gyermekét, minél inkább eluralkodik benne a rettegés, annál nagyobb az esélye, hogy a gyermeket is a halálba rántja magával. Makai Gábor szerint bár statisztika nincs, minél fiatalabb a gyermek, annál inkább azt éli meg a szülő, hogy tőle függ csemetéje, és neki kell kielégítenie szükségleteit. Ezért a legkisebbek vannak a legnagyobb veszélynek kitéve, ha valamelyik szülő nem stabil személyiség.

Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?