RIPOSTER

Megható, ezt mondták a gyászolók a Hableány legénységének búcsúztatóján

Rengetegen érkeztek pénteken a Margit hídhoz és a rakparthoz, hogy részt vegyenek a Hableány-katasztrófa két magyar áldozatának hajós búcsúztatásán. A Dunán egy 15 hajóból álló konvoj vonult végig. Az elhunyt matróz hamvait az Északi összekötő hídnál engedték a vízbe.
  • Szerző: Ripost

Leálltak egy időre a hajók a Duna budapesti szakaszán: péntek délelőtt elbúcsúztatták a május 29-én elsüllyedt Hableány legénységét, és megemlékeztek a 26 koreai halálos áldozatról. Először az Attila nevű hajó indult útnak a pesti rakpart mellől, hogy előbb konvojba verődve 14 másik hajóval az Újpesti vasúti hídhoz ússzanak, ahol az elhunyt P. János matróz hamvait szórták a Dunába, és megemlékeztek a hajó kormánya mögött elhunyt L. László kapitányra.

A szertartás végeztével a hajók visszaúsztak a Margit hídig, ahol a dél-koreai áldozatokra emlékezve koszorút tettek a vízre és virágszirmokat szórtak a folyóba. A gyászszertartást a 15 hajó hosszú kürtszava zárta. 

A Margit híd mellett már kora délelőtt gyülekeztek az emberek, sokan virágokat és mécseseket helyeztek el a partszakaszon, és rengetegen várták a felvonuló hajók konvoját.

A magyar honfitársaim halála miatt jöttem ki. Értékes embereket vesztett el az ország.

„De a dél-koreaiakat is siratom, mert Magyarországra jöttek, hogy megismerjék a gyönyörű országunkat, mégis egy szomorú tragédia lett a vége” – emlékezett elcsukló hangon a %%-nak Bocskay Magdi.

Több megemlékező is elmondta: már többször is kijöttek virággal, mert olyan tragédia történt, amelyet nem lehet hamar elfelejteni. Egy idős néni, már ötödször jött ki egész messziről, a XVII. kerületből. A megemlékezésre is virággal érkezett, csak úgy, mint Harsányiné Bálint Erzsébet is.

„A túlélőkért, az áldozatokért és a mentésben részt vevőkért is imádkoztam. Most már azért imádkozom, hogy az utolsó áldozatot is megtalálják” – mondta lapunknak.

Egy koreai áldozatot még mindig keresnek

A Hableány és a Viking Sigyn balesetekor 35 ember volt az öreg sétahajón. A magyar kapitányon és matrózon kívül 33 dél-koreai turista utazott az esti városnéző túrán. Összesen 7 dél-koreai turistát sikerült élve kimenteni a heves sodrású Dunából. A folyó hazai szakaszán 20 holttestet emeltek ki a vízből. A Hableány roncsának kiemelésekor június 11-én 4 embert, köztük a magyar kapitány holttestét emelték ki a roncsok közül, majd a folyóban még 3 embert találtak. Az egyik dél-koreai utas holttestét még mindig keresik.

Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?