RIPOSTER

Megfagyunk a kánikula után! Be kell majd fűteni?

Megszokhattuk, hogy szeptemberben még egy-kétszer élvezhetjük az utónyarat, ám idén már szeptember elejétől ránk tört az ősz, reggelente 10 fokra csökken a hőmérséklet!
  • Szerző: RIPOST

Hirtelen ért véget a nyár, és már nem is jön vissza! Az iskolakezdésre több mint tíz fokot zuhant a hőmérséklet és esővel köszöntött be az ősz. Bár nappal még van részünk egy kis napsütésben, reggelente sok helyen már 10 fok alatti hőmérsékletet mérnek, sok gyerek fázósan, kabátban mehetett iskolába. Most a hét közepén jön ugyan egy kisebb felmelegedés,

de ennek már pénteken újabb eső és hidegfront vet véget.

Már most be kell fűteni?

A hajnali hidegek hatására sokan már most befűtöttek. Országosan - és így Budapesten is - szeptember 15-én kezdődik a hivatalos fűtési szezon, de a lakók korábban is kérhetik ezt a szolgáltatójuktól. A társasház szerződésétől függ: van, ahol automatikusan beindul a fűtés, ha adott hőfok alá esik a hőmérséklet, máshol pedig a lakók többségének kell ezt kérnie a közös képviselőn keresztül. Ha a megszokottnál korábban kezdődne a fűtésszezon, azt sajnos a pénztárcánkon is megérezzük majd. Egy átlagos társasházi lakás fűtésszámláját 2-3 ezer forinttal dobja meg egy pár napig tartó hidegfront – ám ha egy társasházban már szeptember elejétől bekapcsolják a fűtést a hideg éjjelek és reggelek miatt, akkor hiába a nappali felmelegedés, akár 15-20 ezer forintba is kerülhet az átlagnál hűvösebb szeptember. 

Elmarad a vénasszonyok nyara

Ilyenkor sokan még reménykednek, hogy szeptemberben pár napig újra strandolhatnak. Nekik rossz hírünk van: a jóslatok szerint 2017-ben nem lesz vénasszonyok nyara! Az Időkép hosszú távú, 30 napos előrejelzése azt mutatja, hogy egész hónapban - egy-egy melegebb napot leszámítva - 13-23 fok között fog mozogni a hőmérséklet, és az eső sem fog kímélni minket. A legrosszabbak a reggelek, kedden például országos átlagban alig lesz 10 fok. Tavaly és tavalyelőtt ilyenkor még visszatért a kánikula: 2016 szeptemberében például még két hétig 30 fok volt!

Két éve szeptemberre is jutott kettő hőhullám, hőséggel köszöntött be az ősz. Napközben perzselő napsütés volt, újabb rekordok dőltek meg. Tavaly is sok kánikulai napunk volt ebben a hónapban: szeptember 7-től országosan folytatódott a 30 fokos nyár

– tájékoztatta a %%-ot az Időkép.

Idén ezzel szemben igazi ősz lesz szeptemberben. Az Országos Meteorológiai Szolgálat előrejelzése sem kecsegtet kánikulával, csapadék, szél és eső vár ránk az ősz első két hetében, így hosszú évek után a 2017-es év az első, amikor elmarad az „indián nyár”, azaz a vénasszonyok nyara.

És ezeket olvastad már?