RIPOSTER

Még nincs vége: ezzel kell most szembenézniük a dunai búvároknak

Az elsüllyedt Hableánynál végzett munka nem csak testileg, de lelkileg is próbára tette a búvárokat.
  • Szerző: Ripost

Poszttraumás stressz fenyegeti a Hableányt mentő búvárokat. A szakember szerint akkor követik el a legnagyobb hibát, ha páratlan teljesítményük után "túl macsónak" akarnak mutatkozni.

Ezt Lénárt Ágota mondta el pénteken az Inforádiónak, hozzátéve, hogy a Hableánynál olyan munkát végeztek, amelyhez nincsenek hozzászokva.

Mint búvárok ki voltak képezve, de lélektani értelemben nem biztos, hogy föl voltak készülve.

- fogalmazott a Magyar Pszichológiai Társaság Katasztrófa-pszichológia Szekciójának társelnöke. Szerinte a Hableánynál tapasztaltak feldolgozásához érdemes segítséget kérni, mert a hétköznapi hiedelemmel ellentétben, ez nem a gyöngeség jele:

Mindenki, aki ilyen helyzetbe kerül, és megérintődik érzelmileg, annak szüksége lehet a segítségre, és ez nem jelenti azt, hogy beteg.

Lénárt Ágota szerint előfordulhat, hogy a búvárokon poszttraumás stressz zavar, betegség tünetei mutatkoznak. Olyan kép idéződik fel, amit nem szeretnének látni, de az idegrendszerük megismétli. Kialakulhat álmatlanság, remegés, szívdobogás, de ezeket a periódusokat le lehet és le is kell rövidíteni.

Az egyik legrosszabb az a bizonyos „macsó” hozzáállás. "Hogy mi erősek vagyunk, nincs semmire szükségünk, a krízisintervenciós pszichológia ugyanis abban tud segíteni, hogy ezek az élmények hamarabb feldolgozódjanak, ne maradjon maradványtünet"  - majd Lénárt Ágota azt is megjegyezte: a siker közös átélése és a poszttraumatikus tünetek is jól megférhetnek egymás mellett.

A Mindmegette karácsonyi ajánlata
Méteres sütemény, ahogy a nagyi készíti
Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?