RIPOSTER

Meddő párok tragédiája! Betiltották idehaza a hibás dán spermát

Emberek százai inthetnek búcsút a pénzüknek és a reménynek is, hogy gyerekük lehet.
címkék:
  • Szerző: B.L.

Az ÁNTSZ betiltotta a sperma gyűjtését és továbbadását a lombikbébi-intézeteknek - írja a Blikk.

A rajtavesztettek között van Balázs és felesége, akik ki tudja, mennyi vívódás után döntöttek: belevágnak a mesterséges megtermékenyítésbe. A párnak a férfi genetikai betegsége ­miatt nem lehetett természetes úton gyermeke, ezért Dániából választottak donort, amit összesen egymillió forintért vásároltak és szállíttattak Magyarországra. Már a feleség speciális kezelését is elindították, amikor júniusban megcsörrent a telefonjuk.

"Azt mondták, hogy az injekciós kúrát se kezdjük el" – mesélte a lapnak Balázs. Több ezer meddő párhoz és gyermekre váró nőhöz hasonlóan ők is lehetetlen helyzetbe kerültek.

Nem elég a sperma

Márciusban ugyanis riasztást kapott az ÁNTSZ, hogy egy dán donortól hibás hímivarsejtek érkeztek Magyarországra.

A tisztiorvosi szolgálat ezért azonnal megtiltotta, hogy a Krio Intézet – az itthon 16 éve működő egyedüli spermabank – továbbra is spermát gyűjtsön, és azt átadja a lombikbébiközpontoknak.

Nincs felhasználható donorsperma a lombikbébiprogramokhoz. A betegek tajtékzanak, mi pedig tehetetlenek vagyunk. A tiltás miatt 1200 kezelést nem tudunk elvégezni, és így 300 gyerek nem születhet meg

– mondta ­Kaáli Géza professzor, a Kaáli Intézet alapítója.

A döntés szerint jelenleg csak a hazai lombikbébicentrumok gyűjthetnek spermát. Csakhogy kevés a jelentkező, s legalább nyolc hónapos procedúra, mire a donor az összes szűrésen átmegy. A Kaáli Intézet kénytelen volt elkezdeni a toborzást.

"Nincs más választásunk. Azt tervezzük, hogy jövőre legalább 40-50 magyar donorspermából válogathatnak a meddő párok, illetve a gyermekre vágyó nők" – tette hozzá a professzor.

Szűkös a magyar kínálat

Az viszont még egyáltalán nem világos, mi lesz azokkal, akik már megvették a Krio Intézetben a külföldi hímivarsejteket.

"Ez nem olyan, mintha egy kiló almát vennél – folytatta Balázs, akinek egyelőre eszébe sem jut, hogy feleségével jövőre mindent elölről kezdjen, és magyar donorok között keresgéljen.

Azért választottunk dán spermát, mert a magyar kínálat elképesztően szűkös volt, és több adatot tudhattunk meg a dániai donorokról, mint az itthoniakról.

Így talán könnyebb is volt beletörődnünk a sor­sunkba" - fejezte be.

Az ÁNTSZ a folyamatban lévő ügyre hivatkozva nem válaszolt a kérdésekre.

címkék:
Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?