RIPOSTER

Már hozzánk is került a mérgező tojásból?

Hazánkban is óriási az aggodalom: szennyezett rovarirtó miatt több millió tojást semmisítettek meg, ám a problémás áru addigra már sokfelé elkerült. A szomszédos Szlovákiában szintén találtak több kartonnyi, egészségre káros terméket, amelyet ráadásul nem a boltok polcaira, hanem éttermekbe szántak.
  • Szerző: Ripost

Valós és komoly veszélyt jelentenek a szennyezett holland tojások. A tojókat hamisított fipronillal vegyített fertőtlenítőszerrel kezelték, ez az anyag került át a tojásba, onnan pedig az emberek szervezetébe juthat. A szárnyasok hat-nyolc hétig tojhatnak fertőző tojásokat.

Tízmilliónál is több tojást semmisítettek meg az Egyesült Királyságban, Svédországban, Franciaországban, Svájcban, Hollandiában, Belgiumban és Németországban.

Bár a gócpont Hollandia, belga és német tojásüzemekben is találtak problémás árut, ráadásul a fipronil használata Lengyelországban is engedélyezett, ahonnan a legtöbb tojás érkezik Magyarországra. Hollandiából is jön áru: idén 6500 tonnányi tojásszállítmány került hazánkba.

Nem csoda, hogy a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) július elseje óta fokozottan ellenőrzi a hazánkba importált tojásokat, s egyelőre mindent rendben talált. Igaz, az elmúlt napokig hasonló volt a helyzet Szlovákiában is, ahol most fipronilt tartalmazó tojásokat találtak az ellenőrök az egyik étteremláncokat ellátó raktárban. Összesen 24 karton főtt, pucolt tojásról van szó, amelyek Hollandiából érkeztek előbb Németországba, ahol feldolgozták, majd Ausztrián keresztül jutottak el szlovákiai Verbóba. Vagyis

két, hazánkkal szomszédos országban is megjelentek a holland szennyezett tojások.

Vajon a hazai üzletekben és éttermekben is felbukkanhat a fertőzött tojás?

 

A választ megtudhatod a pénteki %%-ból.

És ezeket olvastad már?