RIPOSTER

Maláj gép: végzetes komputerhiba miatt zuhant hullámsírba 162 ember

Tavaly szilveszter előtt tûnt el a radarernyőkről az Air Asia repülője 162 emberrel a fedélzeten. A most ismertetett vizsgálat a pilótákat hibáztatja, de a tragédia hátterében komputerhiba áll.
  • Szerző: Ripost

Az Airbus tavaly december 28-án az  indonéziai Surabayából repült volna Szingapúrba, ám a felszállás  után 42 perccel eltűnt a Jáva-tenger fölött, fedélzetén 162 emberrel. Az első vélemények még arról szóltak, hogy a rossz időjárási viszonyok miatt zuhant le a gép, most azonban az időközben a tengerből előkerült feketedoboz adatainak elemzéséből kiderült, hogy komputerhiba okozhatta a tragédiátírja az indonéz hatóságra hivatkozva a Daily Mail.

Nem sikerült az újraindítás

A hivatalos vizsgálatból kiderült, hogy probléma lépett fel a repülésirányító számítógép egyik paneljénél. Az Airbust a másodpilóta vezette a zuhanás előtt, mert az első pilóta felállt a székéből és átadta a kormányt, hogy kikapcsolja és újraindítsa a meghibásodott alkatrészt.

Miután a gép parancsnoka áramtalanította a robotpilótát, áttértek kézi vezérlésre, ám eközben annyira lecsökkent a repülő sebessége, hogy az Airbus a tengerbe zuhant.

Az mindenesetre furcsa, hogy a jelentés egyértelműen a pilótákat hibáztatja, mert az is kiderült: hogy a fedélzeti számítógép már tucatnyi alkalommal kapcsolt ki az balesetet megelőző hetekben.

Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?