Létrehozva: 2016.09.07.

Leszakadt ujjak: így titkolják el a munkahelyi baleseteket

Milliókat bukhatsz, ha hiszel a fõnöködnek és hallgatsz a történtekrõl.

Néhány hónapja az egyik budaörsi gyár művezetője arra ért be munkahelyére, hogy a gépkezelő kezéből ömlik a vér. Leszakadt az ujja. A gépen ugyan felirat figyelmeztetett, hogy nem szabad benyúlni, de valami elakadt a szerkezetben, ezért a munkavállaló mégis belepiszkált.

A művezető azonnal kikapcsoltatta a gépet és ellátta a sérülést - ahogy kell. Közben a munkatársak a kikapcsolt gépből kiemelték a leszakadt ujjat, és - mivel nem volt más - fagyasztott zöldség közé tették. A megoldást a mentősök is megdicsérték.

Ezután jegyzőkönyvet írtak, majd a művezető jelentette az esetet. A munkavállaló így megkaphatta a baleseti táppénzt. Sőt, az ujját is visszavarrták a kórházban.

"Egy szót se senkinek! Megoldjuk okosba'!"

Egy debreceni redőny- és reluxagyártó vállalkozó, neve elhallgatását kérve elmondta a %Ripost%-nak, hogy náluk is történt már durva baleset.

Egy éve, a redőny beszerelésekor az egyik dolgozó rosszul mozdult és lezuhant a létráról. Eltört a gerince és részlegesen lebénult. Pár hónap múlva felépült, de ők nem jelentették az esetet, "máshogy" oldották meg: a vállalkozó állt minden költséget.

Az egyik szombathelyi gyárban pedig egy gépsor mellett dolgozó férfi ujja szakadt le. Az ő ujját már nem tudták megmenteni, ezért azóta másik munkakörben alkalmazzák. Főnöke "örök" munkaszerződést ajánlott neki a hallgatásért cserébe – mondta el a %Ripost%-nak a férfi.

Milyen ellátást kaphatsz?

A szabályok szerint a munkahelyi balesetet és a foglalkozási megbetegedést is be kell jelenteni, nyilvántartásba kell venni, továbbá szükség esetén ki kell vizsgálni. A súlyos balesetekről az Országos Munkabiztonsági és Munkaügyi Főfelügyeletet is tájékoztatnia kell a munkáltatónak.

A hivatalos szabályozás szerint az minősül súlyos munkahelyi balesetnek, amelyikbe a dolgozó belehal vagy maradandó károsodást okoz neki. Ez utóbbi lehet valamelyik végtag, több láb vagy kézujj, de a beszédképesség elvesztése és az okozott elmezavar is.

Az üzemi balesetet  egyébként – a foglalkozási megbetegedést kivéve – legkésőbb a baleset bekövetkezésétől számított egy éven belül lehet jelenteni.

1. Baleseti ellátás

Az egészségbiztosítási baleseti ellátás üzemi baleset vagy foglalkoztatási betegség esetén illeti meg a munkavállalót. A gyógyszerek, gyógyászati segédeszközök és ellátások árát száz százalékban  támogatják.

2. Baleseti táppénz

A baleseti táppénzt az a munkavállaló kapja, aki üzemi baleset miatt válik keresőképtelenné, és emiatt nem tud munkába állni. Ilyen esetekben a gyógyuláshoz szükséges eszközöket biztosítani kell neki. A baleseti táppénz összege egy éven át jár és maximum egy évvel hosszabbítható meg.

3. Baleseti járadék

A baleseti járadék azokat illeti meg, akik tizenöt százalékot meghaladó mértékű munkaképesség-csökkenést szenvedtek el a baleset miatt, ám nem jogosultak rokkantsági nyugdíjra. Ha huszonöt százalékkal csökken a dolgozó munkaképessége, akkor két éven át jár a támogatás, ha pedig ennél nagyobb százalékban, akkor gyakorlatilag időbeli korlátozás nélkül jár a baleseti járadék az érintettnek.

Ez is érdekelhet

origo.hu

Kizuhant egy kislány egy csepeli panel ötödik emeleti lakásából

origo.hu

G.w.M elmondta, mitől érzi nőnek magát egy nő

borsonline.hu

Közleményt adtak ki a Messenger- és a Facebook-felhasználóknak

mandiner.hu

Sajtóhír: az OBI tulajdonosa megrendezte halálát és Oroszországba menekült

ripost.hu

Súlyos dologgal vádolják a nézők a Házasság első látásra szereplőjét

hirtv.hu

"Üljön be a szerkesztőségbe lapot készíteni!" – vágta oda Hont András Magyar Péternek

origo.hu

Rengeteg ukrán embert mészárolhatnak le az új ukrán taktika miatt

travelo.hu

Visszanyerte szabadságát a meglőtt gólya

origo.hu

Óriási sportélmény és show lesz a kanadai hokiválogatott budapesti meccse - videó

videa.hu

Káposztás kofta, sült szeretetgolyók fűszeres paradicsommártásban -receptvideó (hirdetés)

ripost.hu

50 hullócsillag ragyog az égen - erre a három csillagjegyre köszönt rá a szerelem

magyarnemzet.hu

Az Orbán-gyűlölő Lilu hatalmas öngólt lőtt, ezt nagyon benézte

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-