RIPOSTER

Közölte a rendőrség: ezt találták a Viking szállodahajó átvizsgálásakor

A rendőrség szerint nem volt szükség a szállodahajó lefoglalására, hiszen a helyszíni szemle során minden adatot begyûjtöttek.
  • Szerző: Ripost

A Budapesti Rendőr-főkapitányság a 24.hu megkeresésére elárulta, hogy miért nem tartotta szükségesnek a Viking Sigyn szállodahajó lefoglalását, valamint azt is közölte, hogy mi mindent foglaltak le a baleset után a hajón.

Dél-Korea korábban a szállodahajó lefoglalását követelte a magyar kormánytól.

A BRFK azt közölte, szerintük azért nem volt indokolt a szállodahajó visszatartása, mert a nyomozók a dunai hajóbaleset után helyszíni szemét tartottak a Vikingen és az ott fellelhető összes informatikai és hajózási rendszerből származó adatállományt lefoglalták. Mint írták, a kamerafelvételeket is tartalmazó több mint két terrabájt mennyiségű adatállomány mellett csaknem 5 ezer fotót készítettek.

Rögzítették a vezetőállásban fellelhető állapotot, továbbá a nyomozók vizsgálták a szállodahajó kormányállásából a láthatóságot és észlelhetőséget is. A balesetet elemzésébe igazságügyi hajózási, nautikai külső szakértőket vontak be.

A hajó kiemelése viszont nem történt meg, a rendőrség szerint erre nem volt szükség, mert a felszíni sérüléseket a helyszíni szemle során rögzítették. A Viking Sigyn hétfőn Visegrádon kötött ki, ám a rendőrség ott sem foglalta le a hajót, de ismét szemlét tartott.

A rendőrség erről annyit közölt: "valamennyi eljárási cselekmény az ügyészség utasításai alapján, ügyészségi felügyelet mellett zajlik."

Egy dél-koreai televízió szerint egyébként bizonyítékokat tüntettek el a Viking Sigyn szállodahajóról. A szöuli MBC televízió még Bécsben kereste meg a szállodahajót, ahol azonban nem fogadták udvariasan a stábot. A riport szerint a hajó orráról eltűntek az ütközés nyomai, látszott, hogy kijavították és átfestették az ütközés okozta sérüléseket.

A Hableány sétahajó május 29-én süllyedt el a Margit híd közelében, miután összeütközött a Viking Sigyn szállodahajóval. A fedélzeten 33 dél-koreai állampolgár és a kéttagú magyar személyzet tartózkodott. Mindössze hét utast sikerült kimenteni. A hajót kedden emelték ki a Dunából.

Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?