RIPOSTER

Közeledik a szúnyoginvázió, így tehetsz ellene

Eső után a virágcserepekben gyakran összegyûlik a víz, ez pedig kedvelt helye a szúnyoglárváknak, melyek most kezdenek fejlődni. Az ÁNTSZ felhívást tett közzé: a lakosság is nagyban segítheti a gyérítők munkáját!
  • Szerző: RIPOST

Ahogy a %% rendszeresen beszámolt róla, az elmúlt héten több alkalommal is országos eső áztatta hazánkat, négyzetméterenként több tíz liternyi vízzel öntözve a földeket. Ennek azonban nemcsak a mezőgazdászok, hanem az életünket megkeserítő vérszívók is örülnek, a hátramaradt pocsolyák és egyéb vízfelületek ugyanis remek környezetet nyújtanak lárváik fejlődéséhez.

Az ÁNTSZ legfrissebb lakossági tájékoztatójából kiderül, hogy ha időben megszüntetjük a felesleges vízfelületeket, azzal nagyban segíthetjük a szúnyoggyérítők munkáját.

Javaslataik között szerepel, hogy kültéren ne hagyjuk öntözőkannában, virágcserepekben, abroncsokban, vagy akár a kifeszített ponyvákon összegyűlni a vizet, ha mégis összegyűlt, érdemes ezeket mihamarabb kiönteni.

Az állatok itatóvizét gyakran cseréljük, az esővízgyűjtőt pedig sűrű hálóval fedjük le

– tanácsolta a tisztiorvosi szolgálat.

A biológiai szúnyoggyérítést már el is kezdték az országban, a múlt heti sikeres védekezést ezen a héten a Tisza-tónál, a Fertő-tónál, Sopron környékén és a Csepel-szigeten folytatták.

Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?