RIPOSTER

Kovács Zoltán: Trianon tragédiája után is összetartozunk

Június 4-én tartják Magyarországon a nemzeti összetartozás napját, aminek keretében több ezer gyermek érkezik a határon túli iskolákból, többek között Erdélyből és Kárpátaljáról.
  • Szerző: ripost

A Magyarországot szétszabdaló, területét és lakosságát drasztikusan lecsökkentő trianoni diktátum napjára, június 4.-re 2010 óta a nemzeti összetartozás napjaként is tekintünk.

Kovács Zoltán nemzetközi kommunikációért és kapcsolatokért felelős államtitkár elmondta, a nemzeti összetartozás napján csaknem 200 iskola tanulói vehetnek majd részt a programokon. Ezek közül több intézménynek is testvériskolája található a magyar határokon túl. Így

mintegy 2300 diák érkezik majd Erdélyből, a Felvidékről, a Délvidékről és Kárpátaljáról.

A magyar államtitkár úgy fogalmazott:

„Trianon fájdalma mellett büszkeség is töltsön el bennünket, hiszen nemcsak hogy túléltük az országcsonkítást, de megmaradtunk, túléltük a vérgőzös huszadik századot. A kormány 2010-es, a kettős állampolgársággal kapcsolatos döntésével pedig kifejezésre juttattuk, hogy minden magyar - éljen az bárhol is a világban - része az országnak.”

Az 1920-as trianoni szerződés értelmében

Magyarország területét 283 ezer négyzetkilométerről 93 ezerre csökkentették. A lakosság száma így 18,2 millióról 7,6 millióra csökkent, a magyarság egyharmada pedig az új határokon túlra került.

A magyar országgyűlés 2010-ben a nemzeti összetartozás napjává nyilvánította a trianoni békediktátum aláírásának napját, június 4-ét.

 

Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?