RIPOSTER

A kommunizmus áldozataira emlékezünk: megszólalt egy érintett

Szinte hihetetlen, mégis megtörtént. Ártatlan magyarokat egyik napról a másikra marhavagonokra pakoltak, hogy elvigyék őket szibériai munkatáborokba. Kőkeményen dolgoztak, miközben ételt alig-alig kaptak. Mosakodáshoz egy bögre vízzel kellett beérniük, barakkjukat száz másik idegennel osztották meg.
címkék:
  • Szerző: ripost

Szívfacsaró történetet mesélt el a Metropolnak egy magyar nő, akinek a szüleit egyik pillanatról a másikra pakolták marhavagonokba, hogy elvigyék őket Szibériába. Az Országgyűlés 2000. június 16-án nyilvánította február 25-ét a kommunizmus áldozatainak emléknapjává.

1947-ben a szovjet hatóságok ezen a napon tartóztatták le, majd hurcolták a Szovjetunióba Kovács Bélát, a Független Kisgazdapárt főtitkárát. Az ő története sajnos nem számított egyedi esetnek, a kommunista diktatúrák halálos áldozatainak számát világviszonylatban 100 millióra becsülik.

Hihetetlen mindaz, amin Nagyné Pintér Jolán szerettei keresztül mentek a kommunizmus miatt.

Hihetetlen mindaz, amin Nagyné Pintér Jolán szerettei keresztül mentek a kommunizmus miatt
(Fotó: Getty Images)

Ennyi embert végeztek ki, börtönöztek be vagy cipeltek kényszermunkatáborba, ezzel egész családok és későbbi generációk életét is megkeserítve.

A közelgő emléknap alkalmából a Metropol megkereste azt a magyar nőt, akinek a szülei egy szibériai munkatáborból hazafelé ismerkedtek meg.

Hihetetlen mindaz, amin Nagyné Pintér Jolán szerettei keresztül mentek, napról napra éltek, és nem egyszer gyomorforgató munkákat kellett elvégezniük. Mint azt a nő a Metropolnak elmesélte, édesanyjának és édesapjának nem volt más választása, a katonák szó nélkül marhavagonokba pakolták őket, és meg sem álltak velük Szibériáig.

A történtekről holnap még több részletet elárulunk a Metropol napilapban, valamint a metropol.hu oldalon.

Egész napos online konferenciát tartanak

A kommunizmus áldozatainak emléknapja alkalmából minden évben nagyszabású ünnepséget szerveznek koszorúzással egybekötve. Bár a koronavírus miatt tilos rendezvényeket szervezni, az emlékezés nem marad el, csak átkerül az online térbe.

Az áldozatok hallgattak eleget, szükség van arra, hogy elmeséljék a történeteiket. Ennek a koronavírus sem állhat az útjába” – mondta lapunknak Nagyné Pintér Jolán, utalva arra, hogy „Egyházi személyek a GULAG fogságában” címmel február 25-én egy egész napos online konferenciát tartanak. A beszélgetést a Gulág Alapítvány Youtube-csatornáján és Facebook-oldalán lehet követni.

címkék:
Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?