RIPOSTER

Kitört a botrány a Balatonnál, egymásnak esett két tábor

Drogozó középiskolás diákok szüleinél tartott házkutatást a rendőrség, állítólag több diákot az utolsó tanítási héten hívott be az igazgató azzal: ha nem keresnek másik iskolát, fegyelmit indít ellenük kábítószerfogyasztás miatt. A rendőrség droghálózat felszámolásáról beszél, folyik a nyomozás. Utánajártunk, mi az igazság!
  • Szerző: RIPOST

Több balatonfüredi diák is lebukott, hogy füves cigit szívtak, illetve szintetikus droggal éltek. A Lóczy Gimnázium és Két Tanítási Nyelvű Idegenforgalmi Szakközépiskola érintett diákjait az igazgató állítólag behívatta az utolsó tanítási héten, és közölte velük: vagy keresnek másik iskolát, vagy megindítja ellenük a fegyelmi eljárást.

22 ember ellen nyomoznak

A %% úgy tudja, több balatonfüredi családnál is házkutatást tartottak a rendőrök. A Veszprém Megyei Rendőr-főkapitányság sajtószolgálata lapunkat úgy tájékoztatta, hogy 22 emberrel szemben indult nyomozás.

„A Balatonfüredi Rendőrkapitányságon 14 fővel szemben kábítószer- birtoklás, további 8 fővel szemben kábítószer-kereskedelem miatt nyomozás van folyamatban. A folyamatban lévő nyomozás érdekeire tekintettel további információt a rendőrség nem ad”

– közölték. Kerestük az érintett középiskola igazgatóját és a KLIK tankerületi vezetőjét is, de még nem válaszoltak kérdéseinkre.

Miután kirobbant a balatonfüredi drogbotrány híre, a helyiek két táborra szakadtak. Vannak, akik helyeslik, ha a drogozó fiatalokat eltávolítják az iskolából, mások szerint nem kell tönkretenni egy fiatal életét a füves cigi miatt. Kommentálás nélkül idézünk néhány markáns véleményt.

* Marcell: A mai diákoknak 3-4 szer annyi dolgot akarnak megtanítani sokkal rövidebb idő alatt. Kérdem én, akkor bűn, hogyha szegény gyerek hébe-hóba beleslukkol egy füves cigibe? Nem gyilkosokról van szó!

* Balázs: Elszívtak egy füves cigit, aminek az eredménye annyi, hogy utána éhesek lettek és jól bezabáltak. Erre kicsapják őket. Ha az otthon főzött pálinkától részegen a saját hányásukban alszanak el, akkor az rendben lett volna.

* Csilla: Álszentek mind! A középiskolások nagy része masszívan iszik, érdekes módon emiatt még nem volt ekkora felzúdulás! Jobbat mondok, tanárnőt láttam társaságban füvezni. Õ még tanít...

* Szilvia: Szóról szóra ugyanez történt novemberben egy szintén balatonfüredi gimnáziumban, csak annak nem volt publicitása. A szülők ott is csak tehetetlenül nézték, hogy a gyereküket kicsapja az egyház. S persze mindenki tudta, hogy vannak még bőven füves cigivel élő diákok a suliban, akik nem kerültek látómezőbe.

* András: Mi a károsabb a gyerek életére nézve: az, hogy füvet szív, vagy az, hogy így meghurcolják érte? Ha eddig nem származott volna problémája abból, hogy drogozik, majd most fog.

Mások szerint szigorúbban kell fellépni!

* G. Istvánné: Miért is kell füvezni? Tanuljon a diák, ne drogozzon! Miért kell minden sz... t kipróbálni? Aztán meg esetleg balesetet okozni, kórházi ellátást igényelni, stb.?

* György: A szülő felelőssége is, ha a gyereke nem jár iskolába, és mellette füvezik is. Nevelje meg a gyermekét a szülő úgy, hogy ne rúgják ki a suliból! Ha nem dönthet így az igazgató, akkor rossz a rendszer.

* Gyula: Az intézményvezetőnek a többi gyereket meg kell védenie minden olyan hatástól, ami árt nekik. A narkós vagy kezelhetetlen gyerekek ártanak a közösségnek. Jól tette, amit tett, a házirend alapján döntött, a többi gyerek és azok szüleinek érdekében.

* Renáta: A jelenleg hatályos törvények értelmében bűncselekmény a füvezés! Illegálisnak minősített drog, akkor mégis, az igazgatónak felelősségteljesen mit kellett volna tennie?! Vicc, komolyan! Van, amit nem lehet megúszni, és ez most az. Lehet, ezzel megváltozik az életük, és többet nem nyúlnak droghoz.

* Róbert: Bűncselekményt követtek el. Én sem szeretném olyan iskolába járatni a gyerekemet, ahol 30-40 drogfogyasztóval van összezárva. Aki meg azon hisztizik, hogy régen piáltak, annak csak annyit: a kábítószer fogyasztása bűncselekmény, az italé nem. Hozzáteszem, az iskola területén még felnőttnek is tilos alkoholt fogyasztani és dohányozni.

A balatonfüredi iskola házirendje kimondja: „A tanulók számára a dohányzás, az alkohol és kábítószerek fogyasztása, árusítása, az iskola területére való bejuttatása tilos. Minden alkohollal és kábítószerrel kapcsolatos vétséget a tantestület fegyelmi fóruma elé kell vinni.” Eszerint az érintett diákok megszegték a házirendet, az intézmény jogosan indíthat fegyelmi eljárást ellenük.

TOVÁBBI RÉSZLETEK A SZERDAI NAPILAPBAN!

Az igazgató szerint semmi hátrány nem érte a diákokat
Duna Katalin, az intézmény igazgatója a megyei lapnak nyilatkozva azt mondta, nagyon sajnálja, hogy ebben a jó hírű iskolában ilyesmi megtörténhetett. Az érintett diákokkal, akik közül a legfiatalabb 16, a legidősebb 20 éves, személyre szabottan kezelik a helyzetet. „Egyetlen tanuló ellen sem indult fegyelmi eljárás, és senkit nem rúgtam ki, az érintett diákokat semmiféle hátrány nem érte, közülük ketten sikeres előrehozott érettségit tettek" - mondta a Veol-nak. Aláhúzta: neki, mint intézményvezetőnek, az a kötelessége, hogy a diákok érdekeit tartsa szem előtt, a többi a rendőrség dolga.

Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?