RIPOSTER

Kígyózó sorokban, esőben tömegek Csíksomlyón

Szakadó esőben várják a csíksomlyói hegynyeregben a zarándokok Ferenc pápa érkezését. A szentatya helyi idő szerint 11 óra 30 perctől (közép-európai idő szerint 10 óra 30 perc) tart misét a legjelentősebb magyar zarándokhelyen.
  • Szerző: RIPOST

Szombat kora reggel óta esik Csíksomlyón, de így is óriási tömeg indult útnak Ferenc pápa délelőtti miséjére.

A Mediafax hírügynökség jelentése szerint a rossz időjárási viszonyok miatt változtatni kellett Ferenc pápa romániai programján, és immár nem Bákóban, hanem Marosvásárhelyen száll le az egyházfőt szállító repülő. Onnan helikopterrel folytatja útját Csíkszeredáig.

A helyszínt, a csíksomlyói pünkösdi búcsúk gyakorlatától eltérően, a román hatóságok biztonsági okokból bekerítették, és csak a 14 beléptető kapun keresztül engedik be a zarándokokat.

A bekerített területre 110 ezer zarándokot regisztráltak, de a körülmények nem teszik lehetővé, hogy mindannyian bejussanak. Nem csoda, hogy mindenki igyekszik, nehogy lemaradjon a szentatya látogatásáról.

A csíksomlyói hegynyeregben sem a megszokott látvány várja a zarándokokat. A hármashalom oltár elé a szervezők ívelt tetőt állítottak, amely befedi az oltár megnagyobbított terét. Az oltár felé vezető útra nagy méretű székelykaput állítottak, amelyre az a felirat került: "Õseidnek szent hitéhez, nemzetednek gyökeréhez testvér ne légy hűtlen soha! A pápa látogatásának alkalmából 2019. jún. 1."

Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?