RIPOSTER

Kiderült, miért okoz nagy bajt a márciusi tél!

Bár május elején lehet csak nagy valószínûséggel megjósolni, milyen is lesz az idei gyümölcstermés, Bálint gazda azonban már most aggasztónak tartja a helyzetet a tavaszi havazás és mínuszok miatt. Szerinte az olyan őszi vetésekkel is gond lehet, mint a búza és a repce.
címkék:
  • Szerző: Ripost

Nem csak az ember szervezetét és a hosszú hétvégi szabadtéri programokat kezdte ki a drasztikus lehűlés, de az éledő természetre is komoly csapást mért.

A %% által megkeresett szakértő, az ország kertésze, Bálint gazda aggodalmasnak tartja a márciusi telet és annak hatásait. „A gyümölcsfáknál már beindult a vegetáció, a rügyfakadás, és elkezdték felvenni a tápanyagot, így nagyon érzékenyek az akár mínusz 2-4 fokos faggyal szemben is” – mondja Bálint Gyuri bácsi. Szerinte az őszi vetéseknél a repcével lehet leginkább gond, mivel annak a virágzása már megkezdődött.

„A repce bizony másodjára már nem fog virágozni. Sőt, a búza sem lehet az igazi, hiszen azt mondják, akkor lesz jó, hogy ha húsvétkor a nyúl el tud bújni benne. Ebben bizony nem tud” – mondja a tapasztalt szakember, aki szerint a mostani hidegben az is gond lehet, hogy a föld felső rétege korábban kicsit már felmelegedett, most pedig visszahűlt, így megváltozik a sűrűsége. „Könnyen elszakadhatnak a gyökerek, ezért feltétlenül javaslom a mára elfelejtett módszert, a hengerezést” – tanácsolja a gazdáknak.

Sok gyümölcs drágulhat

Már a februári hideg is komoly gondokat okozott, akkor a szakértők azt mondták: az őszi- és sárgabarack termésére lehet a legrosszabb hatással a hideg, de a meggy, a cseresznye és a szilva is megsínylette a rossz tavaszi időt. A friss jelentések szerint a Dunántúlon, Csongrád és Bács-Kiskun megyében van, ahol 100 százalékos a kajszibaracknál a virágrügy kár. Ezeken a helyeken elképzelhető, hogy nagyon gyenge lesz a termés, ha egyáltalán lesz mit szüretelni! Az őszibarackosokat is elérte a vész, terméscsökkenésre, s ezzel együtt a szezonban drágulásra kell majd számítanunk.

Reménykedik a terméktanács

Ledó Ferenc, a FruitVeB Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács elnöke azt mondja, bár óvatosan fogalmaz mindenki, azt lehet tudni, hogy a barackterméssel talán gondok lesznek. A Balatontól lefelé nagyon érintette őket a fagy, de az Alföldön, Kecskemét körül is szenvedtek károkat, még ha nem is olyan mértékűeket. Hozzátette: igazi prognózist majd csak május elején lehet mondani. Szerinte azonban a héten tapasztalt hideg már nem fog akkora károkat okozni.

 „A jelenlegi időjárás nem annyira hideg, mint amit hetekkel ezelőtt tapasztalhattunk, így legfeljebb lelassította a rügyek fejlődését. Az viszont mindenképp hátrány, hogy a mostani idő miatt késnek a mezőgazdasági munkálatok. Le kellett állni a metszéssel, de a hidegtűrő kultúrák vetése sem kezdődhetett még el. A legtöbb szántóföld ugyanis belvizek alatt áll, ahhoz pedig, hogy ezek eltűnjenek, minimum 3-4 csapadékmentes, szeles napra lenne szükség” – közölte lapunkkal.

Megzavarta a méheket az időjárás

Gondban vannak a méhészek, ugyanis az összes gyümölcsfa, ráadásul a különösen fagyérzékeny akác keringése is megindult. Bross Péter, az Országos Magyar Méhészeti Egyesület elnöke szerint az ország déli részén az első akácrügyek megpattantak. „Egy laikus csak azt látja, hogy kivirágzik, de azt már nem tudja, hogy az egy kényszervirágzás, ami nem szokott mézelni. A repcénél ugyanez a helyzet, akárcsak a gyümölcsfáknál. A jelenlegi időjárás mindent érint, ami virágzik. Ráadásul már a méhcsaládok is kimentek a korai melegben, amennyiben viszont a hideg miatt elszakadnak a méztől, könnyen elpusztulhatnak” – mondja borúlátóan a szakember.

Lassú melegedésre készülhetünk

Az Országos Meteorológiai Szolgálat előrejelzése szerint a héten fokozatosan melegszik az idő. Bár a mai napra Borsod-Abaúj-Zemplén és Szabolcs Szatmár-Bereg mellett a Dunántúl összes megyéjére első fokú riasztást adtak ki hófúvás miatt, illetve a keleti megyékben 12 óra alatt 5 centiméternél is több friss hó hullhat, a hét második fele már a melegedésről szólhat. Csütörtöktől nem várható csapadék, ugyanakkor az erős széllökések miatt hidegebbnek érezhetjük a hőmérsékletet. A hét végén akár plusz 12 fokig is kúszhat a hőmérő higanyszála, igaz, éjszaka még előfordulhatnak fagyok.

Ripost előfizetés banner

címkék:
Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?