RIPOSTER

Készülj fel: durva poloska- és molylepke-invázió jön!

Egyre durvább méreteket ölt a kártevő rovarok inváziója... poloska, amerikai lepkekabóca és különböző bagolylepkefajok tömeges rajzása zajlik...
címkék:
  • Szerző: Ripost

Aponyi Lajos, a Magyar Növényvédő Mérnöki és Növényorvosi Kamara főtitkára Magyar Hírlapnak azt mondta, hogy ugrásszerűen emelkedik a fény- és feromoncsapdákkal befogott gyapottok bagolylepkék száma, és ez a faj okozhatja a lepkefajok közül a legnagyobb károkat.

A jelenlegi tömeges rajzásból a hernyók kelése ezekben a napokban történik!

A veszélyeztetett növénykultúrákat rendszeresen ellenőrizni kell, és az első hernyók megjelenésétől kezdődően folyamatosan védekezni kell.

A növényorvosi kamara főtitkára szólt arról is, hogy az amerikai lepkekabóca szinte minden növénykultúrában tömegesen fordul elő, és

egyre nagyobb károkat okoznak, folyamatosan védekezni kell ellenük.

A zsendülő terméseken egyre nagyobb számban jelennek meg különböző poloskafajok, amelyek kellemetlen szaguk mellett szívogatásukkal nagymértékben rontják az áru élvezeti és gazdasági értékét.

A kamarai főtitkár megjegyezte: ugyancsak inváziós kártevő a harlekin katica, amely mesterséges betelepítés révén jutott az európai kontinensre, ahol aztán igen gyorsan vált hasznos levéltetű predátorból kellemetlen konkurensévé az őshonos katicabogárfajoknak.

Ráadásul ősszel táplálék híján szívesen belekóstol az érőfélben lévő gyümölcsökbe és a szőlőbe, és ha bekerül a mustba is, kellemetlen mellékízt kölcsönöz a bornak.

Forrás: MTI

címkék:
Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?