RIPOSTER

Később emelhetik ki a Hableányt, friss hírek a Duna vízállásáról

A Hableány kiemelését nehezíti a megáradt Duna sodrása, a Clark Ádám darut - amellyel majd kiemelik - pedig addig nem tudják a helyszínre vinni, míg 400 centiméter alá nem süllyed a vízállás.
  • Szerző: Ripost

A meleg időjárás hatására a magasan lévő vízgyűjtőkőn a napokban elindult hóolvadás miatt lassul a Duna apadása, de a fővárosban vízszintemelkedés nem várható - közölte az Országos Vízügyi Főigazgatóság (OVF) kedden az MTI-vel.

Közleményük szerint az országban jelenleg több mint 760 kilométeren van elrendelve árvízvédelmi készültség.

A Duna Nagymaros feletti szakaszán egy-két napos stagnálás, esetleg néhány centiméteres vízszintemelkedés, alatta pedig a lassú apadás valószínű. A Duna árhulláma reggel a Mohács alatti szakaszon tetőzött. Budapestnél 10 órakor a vízállás 472 centiméter volt, ami 116 centiméter vízszintcsökkenést jelent a szombat déli tetőző szinthez (588 centiméter) képest. A budapesti apadás szerda reggelig egyre lassuló ütemben folytatódik, majd szinte stagnálásba vált a következő két napban. Péntektől viszont újból gyorsulhat az apadás. A vízállás 400 centiméteres szint alá való csökkenése vasárnap dél körül valószínűsíthető.

Az Országos Vízjelző Szolgálat folyamatosan figyelemmel kíséri a folyamatokat és naponta elemzi a kialakult helyzetet - írta az OVF.

A Mindmegette karácsonyi ajánlata
A klasszikus linzer titka
Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?