RIPOSTER

Kecskékkel védi az FBI a tiniket az ISIS propagandájától. Hát...

Egy videojátékkal próbálják Amerikában megóvni a fiatalokat az Iszlám Állam agymosásától. A játéknak egy kecske a főhőse... Máris jó néhány kritikusa van az ötletnek.
címkék:

Videojátékkal és nyomasztó szituációs helyzetgyakorlatokkal igyekszik megtanítani a tiniket az FBI arra, hogy hogyan kerüljék el az ISIS propagandájának csapdáját.

A játékban egy kecskét kell akadályok között elvezetni, ám ez korántsem egyszerű, és amikor elhibázzuk, fura üzeneteket kapunk.

Támadják a csoportunkat! Csak erőszakkal védhetjük meg a hitünket!

- ilyen szövegekkel tömik játék közben a fejünket és szép lassan ráébredünk: egy radikalizálódott dzsihád-harcos kecskével rohangálunk fejjel a falaknak.

Szeretnénk megmutatni a tizenéveseknek, hogy hogyan gondolkozzanak kritikusan

- nyilatkozta az FBI szóvivője a Guardiannek.

Az FBI a  Ne légy báb!-kampánnyal (Don't be a puppet) a szülőknek is segítséget nyújt abban, hogy hogyan vehetik észre, ha a gyerekük esetleg szélsőséges eszmék iránt kezd érdeklődni. Ám a felsorolt jelek - például hogy hirtelen túl sok időt tölt a gyerek online vagy a mobiltelefonjával, vagy hirtelen megváltozik a kinézete és az öltözködése - arról is árulkodhatnak, hogy a csemete egyszerűen csak kamaszodik.

Az online játék-guruk pedig fanyalognak a minőségen, és azt mondják, hogy egy béna kecskénél az ISIS sokkal előrébb tart: például a toborzásukhoz lekoppintották az egyik legnépszerűbb játék, a Grand Theft Auto grafikáját...

címkék:
Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?