Létrehozva: 2018.01.23.

Jobb, ha tudod: ezért nem kaphat sok magyar sofőr jogosítványt

Megváltoztak a jogosítvány megszerzésének a szabályai! A súlyos cukorbetegség eddig is kizáró ok volt, ám most már bizonyos szívbetegségek és más egészségügyi problémák esetén sem automatikus a jogsi megadása vagy meghosszabbítása.

Magyarországon is életbe lépett az az európai uniós irányelv, amely korlátozza a súlyos egészségügyi problémákkal küzdő embereket a gépjárművezetésben. Az új irányelv – melynek célja a közlekedésbiztonság javítása – sok tízezer magyar sofőrt érint! A változás nemcsak azokra a cukorbetegekre és szívpanaszokkal küzdőkre vonatkozik, akik hivatásos sofőrök, azaz buszvezetők, taxisok, hanem azokat is érinti, akik a saját kocsijukat szeretnék vezetni, de nem tudják igazolni, hogy a betegségüket eredményesen kezelik.

Közel másfél millió szívbeteg él Magyarországon. Közülük azok, akik súlyos szívritmuszavarban szenvednek, vagy egy koszorúér-megbetegedés után előfordul velük, hogy hirtelen mellkasi fájdalmat éreznek, azok kizárólag kardiológus szakorvosi véleménnyel és csak akkor kaphatnak vezetői engedélyt, ha a szívbetegségüket sikeresen kezelik.

Ugyanígy igazolásra van szükségük az alvási apnoéban szenvedőknek is. Az egészségi alkalmasság megállapításához rendszeres orvosi felülvizsgálatra és szakorvosi véleményre van szükség. Ha valaki „gyanús”, akár hónapokig tartó alvásvizsgálatoknak is alávetik, mielőtt meghosszabbítanák a jogsiját.

Mint ismert, a veronai buszos tragédia idején vezető sofőr is alvási apnoéban szenvedett, így különösen érthető a szigor. Például egyáltalán nem kaphat jogosítványt az, akivel többször egymás után előfordul, hogy elveszíti az eszméletét, vagy egy éven belül agysérülése, agyműtéte volt. Epilepsziás sem kaphat jogosítványt, csak ha meggyógyult: azaz, legalább két éve nem szed gyógyszert, és azóta rohama sem volt.

További részleteket a jogosítvány megszerzésének szabályairól és az ahhoz kapcsolódó módosításokról a %RIPOST% napilap keddi számában olvashatsz! Keresd az újságárusoknál!

Ez is érdekelhet

origo.hu

Meghalt a Harry Potter-filmek sztárja

origo.hu

Spontán öngyulladás: minden magyarázat nélkül gyulladt fel több ember

mindmegette.hu

Itt a vége: Széll Tamás szomorú bejelentésére senki sem számított

hirtv.hu

"Üljön be a szerkesztőségbe lapot készíteni!" – vágta oda Hont András Magyar Péternek

ripost.hu

Édes családi fotón Puskás-Dallos Bogiék, ilyen nagyot nőt Ábel

origo.hu

Elképesztő dolgok történtek a római bordélyházakban

astronet.hu

Heti szerelmi horoszkóp 2024. április 13-19.: Most semmivel sem kellene kapkodni

she.life.hu

A hajszolt életvitel nem lehet kifogás, vedd komolyan a vashiányt (hirdetés)

videa.hu

Káposztás kofta, sült szeretetgolyók fűszeres paradicsommártásban -receptvideó (hirdetés)

ripost.hu

"Ez nyílt titok..." – Azt pletykálják, egy rapperrel jött össze Fésűs Nelly lánya

ripost.hu

Ez a három csillagjegy forró szerető 50 év felett is

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-