RIPOSTER

Ismét előbukkant a Dunából a világháborús betonhajó

Már lassan városi legendát szőnek a különös, betonból készült II. Világháborús hajóroncs köré, amely időnként, a Duna alacsony vízállásánál elő-előbukkan a vízből. Most ismét teljesen látszik a fura roncs...
  • Szerző: Ripost

A közhiedelmek szerint a betonhajót azért építették, hogy a háború során az ellenség által a Dunába telepített aknákat is ki tudja védeni ez a masszív szerkezet – olvasható A Szellemvárosok blogon.

Persze az igazság egészen más, de az is éppen elég érdekes egy ilyen szokatlan vízi jármű esetében.

A Szellemvárosok – Abandoned Hungary youtube-csatorna videójából ki is derül mi volt a funkciója a hajónak: Az olasz mérnökök által tervezett és irányításuk alatt megépített, németek által üzemeltetett hajó a második világháború során szállítási feladatokat látott el, legénysége nem volt – cáfolta meg a mítoszt egy nyugalmazott vízügyi műszaki mérnök.

A hajó igen ritka technikával készült, mivel a háború alatt kevés volt a fém, nem vaslemezt használtak, hanem az acélszerkezetet öntötték ki betonnal. Ekkoriban ezekből a harminc méter hosszú és hét méter széles, bárka jellegű betonhajókból hét darabot kötött le egy vontatóhajó a Duna egyik mellékágában, valamikor a háború vége felé.

Egy vihar alkalmával egy nagyobb hullám az egyik hajót átdobta a záráson túlra és az léket kapott, majd megfeneklett. Azóta az enyészeté, viszont annyira masszív szerkezet, hogy így 74 évvel a háború után is felismerhető még egykori alakja.

Pár éve a betonhajót védett műtárggyá nyilvánították. De vajon mi lett a többi hasonló járművel?

Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?