Létrehozva: 2018.09.04.

Íme a bizonyíték: Büntetlenül cigarettáznak a tilosban Budapesten

Több Ripost-olvasó is arra kért minket, hogy nézzük meg, mit mûvelnek a bagósok, és hívjuk fel a figyelmet a problémára: megelégelték ugyanis, hogy rengetegen dohányoznak a tilosban a villamos- és buszmegállókban. Alig pár perces séta elég volt, hogy lássuk: tényleg megdöbbentõ a helyzet!

Rengeteg utas a mai napig ugyanúgy füstöl, mintha mi sem történt volna, pedig már hat éve, 2012. január 1-jétől tilos dohányozni a megállókban és a peronon. Elvileg pénzbírság járna a szabálysértésért, de az ellenőrök nem járják végig naponta a megállókat. Mindenki büntetlenül pöfékel, az utasok pedig joggal háborognak.

A szabályok betartását amúgy közterület-felügyeletek, a dohányzási korlátozások betartását, betartatását pedig a kormányhivatalok munkatársai ellenőrzik, és ők is büntethetnének, maximum 50 ezer forintra. De az év eleji adatok szerint egyáltalán nem sikerül betartatni a törvényt.

Budapesten öt év alatt összesen ötszázszor bírságoltak tiltott helyen való dohányzás miatt 2012 és 2017 között, azaz körülbelül négynaponta egy embert vettek csak elő a kormányhivatalok ellenőrei.

Igaziból senki sem ellenőrzi, bünteti a megállóban dohányzást: ennek megfelelően szinte lehetetlen úgy várni a villamosra, HÉV-re, hogy az ember ne nyelje a füstöt. Semmi visszatartó ereje nincs a sok kiragasztott egyértelmű jelzésnek

– panaszkodott a %RIPOST%-nak S. László, az egyik utas, aki szerint az ellenőröknek, biztonsági személyzetnek is jogkört kellene adni a pénzbírságra.

Bár sok dohányos fittyet hány a törvényre, olyanok is vannak, akik betartják. Õk viszont arra panaszkodnak, hogy eltűntek a kukák és a hamutartók a megállókból.

Én figyelembe veszem a korlátozást, amint a megállóba érek, elnyomnám a cigit, de nincs hova. Leszedték a kukákról is a csikktartót, mondván, úgyis tilos ott cigizni. Ilyenkor sajnos kénytelen vagyok a földön elnyomni, ha jön a villamos, vagy keresek egy közelebbi kukát, ami persze időveszteség, ha rohanok

– világított rá egy újabb problémára Sz. Máté.

Játszótéren, néhol az egész belvárosban is tilos
A nemdohányzók védelméről szóló törvény alapján – a kijelölt helyek kivételével – nemcsak a megállókban tilos dohányozni, hanem az aluljárókban, a vasúton, a peronon és a játszótereken, néhol a temetőkben is. Egy-egy város pedig úgy döntött, hogy a forgalmas, kedvelt terein is betiltja a dohányzást: Gödöllőn például nem lehet rágyújtani az új Fő téren 2011 óta, de Sopron is dohányfüst-mentes övezetté tette történelmi belvárosát.

Ez is érdekelhet

origo.hu

Óriási orosz győzelem, megszégyenült az Egyesült Államok

origo.hu

Elképesztő fotók kerültek elő Szandi múltjából

borsonline.hu

„Az a kérdés, hogy ez szívedre vagy az eszedre hallgatsz” – Gyöngyi meghozta a végső döntést, Csabi azonnal könnyekben tört ki

vg.hu

Nem tetszenek Brüsszelnek a magyar autópályák: eljárás indul, de a kormány sem hagyja annyiban

metropol.hu

Szoboszlai edzője mindenkit átvert? Kiszivárgott Klopp titkos terve

hirtv.hu

Vadásznak a hadkötelesekre Kárpátalján + videó

origo.hu

Marics Peti félmilliót bukott egyetlen este

ripost.hu

Mennyire vagy művelt? 10 emberből 9 nem tudja ezeknek a szavaknak a jelentését

ripost.hu

Házasság első látásra: Csabi reagált a róla és Bogiról elterjedt pletykákra

ripost.hu

Házasság első látásra: Petra és András újra együtt!

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-