Létrehozva: 2018.10.18.

Így segítenek a hajléktalanok kutyáin

Sok hajléktalan azért nem megy be a szállóra, mert nem tudja addig hová tenni négylábú barátját. Október 15-e óta nem szabad közterületen lakni. Ha valakit a rendõrség átmeneti szállóra küld vagy õrizetbe vesz, a kutyáján az Állatmentõ Liga segít.

Életbe lépett hétfőn az a rendelet, ami szerint tilos életvitelszerűen az utcán tartózkodni. Bár a fővárosban a legtöbb közterületen már nem látni este és éjszaka hajléktalanokat, a kutyások egy része továbbra sem veszik igénybe az átmeneti szállásokat.

Kovács Lászlóné a kutyájával üldögélt a Blaha Lujza téri aluljáró egyik sarkában, férje szendvicsemberként dolgozott a környéken. A táblájuk szerint ételt is elfogadnak, s a kapott pénzt sem alkoholra költik.
„A Népligetből jöttünk ide, ott már razziáztak a rendőrök, így most bejöttünk a belvárosba. Estére tovább állunk valamerre, de szállóra biztosan nem megyünk a kutya miatt” – mondta a %Ripost%-nak a fiatal nő.

Mint arról a %Ripost% beszámolt: erre volna megoldás az, amit Veszprémben kitaláltak – kutyakenneleket alakítanak ki, ahol a menedékkérő négylábúja is megfelelő éjjeli szállást és ellátást kaphat. Jó volna, ha több nagyvárosban, így a fővárosban is követnék a veszprémi példát. Az Állatmentő Liga akkor segít, ha rendőri intézkedés miatt marad árván az állat.

„Amennyiben a rendőrség felszólít egy hajléktalant, hogy menjen szállásra, ám a kutyája miatt ezt nem akarja, munkatársaink a rendőrök hívására a helyszínre mennek, és megőrzésre átveszik az ebet, amiről jegyzőkönyvet vesznek fel. A kutya gazdája 72 órán belül visszakaphatja kutyáját a kapott jegyzőkönyv felmutatásával az újpesti telephelyünkön” – magyarázta a %Ripost%-nak a program lényegét Pataki Gábor, az Állatmentő Liga munkatársa.

A rendőrség és az állatmentők által kötött megállapodás lényege, hogy a hajléktalanoktól megőrzésre átvett kutyák ne az Illatos úti ebrendészeti telepre kerüljenek, hanem az Állatmentő Liga gondoskodjon róluk. A kutyák itt megfelelő ellátásban részesülnek, fűtött, műfüves borítású kennelben tölthetik az éjszakát, és enni is kapnak. Állatorvosi ellátásra is lesz lehetőség, ha erre szükség van. Az Állatmentő Liga teljesen ingyenesen foglalkozik ezekkel a kutyákkal.

Ha a kutyusért a hajléktalan nem jelentkezik, akkor 72 óra után átkerül az Illatos úti ebtelepre újabb 14 napra, ezután pedig örökbe adhatóvá válik. Pataki Gábor azt reméli a programtól, hogy azoknak a kutyáknak is jobb sors jut majd, melyeket most csak koldulásra használnak.

„Sok kutyát nagyon szeret a hajléktalan gazdája, hiszen társakká válnak a megpróbáltatások során, de sajnos vannak olyanok is, akik csak koldulásra használják az állatokat, és nem gondoskodnak róluk megfelelően. Ezeknek a kutyáknak megváltás lehet, ha elkerülnek a rossz gazdától” – vélekedik az állatmentő.

Ez is érdekelhet

origo.hu

Kiskorú veszélyeztetése és személyi szabadság megsértésének gyanúja miatt feljelentést tettek Varga Judit interjúja után

origo.hu

Berki Mazsi először jelent meg nyilvánosan a barátjával

borsonline.hu

Rendőrök lepték el az eltűnt kétéves Danka otthonát: Markológéppel ássák fel a területet

hirtv.hu

Megtalálta az ukrán szálat az orosz Nyomozó Bizottság a krasznogorszki terrortámadással kapcsolatban

ripost.hu

3 előre elkészíthető, isteni saláta a húsvéti asztalra

origo.hu

Megyeri Csilla reagált a szakításáról szóló pletykákra

travelo.hu

Áprilistól ismét közvetlenül repülhetünk Budapestről ebbe az egzotikus fővárosba

ripost.hu

Ezzel vége, 4 csillagjegynek szünetre van szüksége, de azonnal!

vg.hu

Hörmann: Egy családias nagyvállalat alapja a bizalom-podcast ( hirdetés)

ripost.hu

Egy ország kapott szívéhez a gyásztól: elhunyt a népszerű műsorvezető

ripost.hu

Exei ajándékával költözött a férjéhez a TV2 sztárja

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-