RIPOSTER

Így pusztított a szupercella nyugaton. Közelít az ország közepe felé!

Diónyi nagyságú jéggel, vízözönnel támadt a nyugatról érkező vihar. Betört ablakokat, letépett tetőket, összetört autókat hagyott maga után.
  • Szerző: F. G.

A szupercella nyugat felől, heves kifutószéllel lépett be az országba, írja az Időkép. Kidőlt fák, megrongált, letépett háztetők, összetört kocsik mutatják az erejét. Első videónkon gyorsított felvétel mutatja, hogyan érkezett a vihar a város fölé.

Az égiháború kitörése után után folyamatosan érkeztek a hívások a megyei katasztrófavédelemhez, rövid idő alatt 64 helyszínre riasztották a tűzoltókat. Emiatt a műveletirányítás és a kivonuló erők létszámát is növelni kellett.
A viharos széllel, jégesővel és felhőszakadással kísért zivatar néhol a közlekedést is akadályozta. Akár csónakázni is lehetett volna az utcákon.

A természeti csapás miatt idén nem kell szüretre készülni a Szombathely környéki kertekben. A jégvihar minden gyümölcsöt lezúzott, belevert a földbe.

A város lakott részein rengeteg a betört ablak. A 70-90 kilométeres sebességű széllökések jéggel kever vizet csaptak a kevésbé védett házak homlokzatához.

Szombathelyi olvasónk 96.  az egyik üveges károsult listáján. Nem volt elég gyors, nem tudta idejében leengedni a redőnyt, olyan hirtelen jött a vihar - mondta. De talán ő járt jobban, a leeresztett a redőnyöket is ripityára  törte a jég.

Behorpadt, összetört szélvédőjű autók szegélyezik az utakat a városban. Az alábbi videó készítője a Trabantjai miatt aggódik. Joggal.

 

Ami tegnap Szombathelyen történt, az ma az előrejelzések szerint az ország középső részein bárhol megtörténhet...

 

Késő délutántól, estétől egyre többfelé várható eső, zápor, zivatar, heves jégesővel.

 

És ezeket olvastad már?